// arthitectural / Architecture / Altius Architecture Inc. | Beaver Lake Cottage

Altius Architecture Inc. | Beaver Lake Cottage

Architecture beaverlake-ext-03

This design is the unique result of our typically close collaboration with our clients. The clients had been living in Japan for several years and brought that cultural influence to the project. The result is a clean, contemporary design that pays as much attention to the beautiful wooded lot as it does the lake. The combination of Ontario cottage country culture and Japanese sensitivity to nature culminates in the Onsen (bath house). A space designed for the purpose of communal bathing and relaxing, immersed in the tranquil beauty of it’s natural surroundings.

Materials: Light wood framing, prefab roof trusses, prefinished pine and fir siding, local limestone, reclaimed beech floors.

Sustainability Features

• Program and Spatial Optimization
• Integration with the ‘Natural Assets’ of your Site and Terrain
• Site Specific View and Vista Optimization
• Passive Solar Heating
• Natural Ventilation and Passive Cooling
• Natural Daylighting
• High Performance Envelope Design
• Material Optimization and Modular Design
• Renewable Materials and Finishes
• Reclaimed and Recycled Materials
• Indoor Air Quality (IAQ) and Non-toxic Materials and Finishes
• Heat Recovery Ventilation
• Water Conserving Appliances & Fixtures
• Altius Project Team

Location: Catchacoma, Kawartha Highlands, Ontario, Canada
Architecture: Altius Architecture Inc. | Trevor McIvor, Joseph El-Khoury
Lead Design Architect: Trevor McIvor
Construction Management: Trevor McIvor
Construction: Dyer Contracting, Port Carling
Millwork and Cabinetry: Liebster Fine Cabinetry, Toronto
Date of Occupancy: 2006
SF: 3,200 sf

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more