// arthitectural / Architecture / Altius Architecture Inc. | Lake Joseph Cottage

Altius Architecture Inc. | Lake Joseph Cottage

Architecture Altius Architecture Inc. | Lake Joseph Cottage

Altius Architecture Inc. | Lake Joseph CottageDesign Features

All key rooms take advantage of the lake view with services and washrooms being relegated to the road side of the home. The plan is anchored around a double height living space that is full of natural day-lighting and encourages natural ventilation of the home. The master suite maintains its privacy as well as significant glazing towards the lake by being pulled away from the rest of the program and by using a buffer zone of a cozy reading room. The contemporary home is perched on a rock ledge overlooking Lake Joseph with an extensive screened porch that cantilevers out beyond the sloping terrain.

Altius Architecture Inc. | Lake Joseph Cottage

© Jonathan Savoie

Altius Architecture Inc. | Lake Joseph Cottage

© Jonathan Savoie

Altius Architecture Inc. | Lake Joseph Cottage

© Jonathan Savoie

Sustainability Features
• Integration with the Site and Terrain
• Passive Solar Heating
• Natural Ventilation and Passive Cooling
• Natural Daylighting
• High Performance Envelope Design
• Renewable Materials and Finishes
• Indoor Air Quality (IAQ) and Non-toxic Materials and Finishes
• Advanced Geothermal Systems
• Radiant Heating
• Heat Recovery Ventilation
• Low Energy Lighting & Appliances
• Water Conserving Appliances & Fixtures

Altius Architecture Inc. | Lake Joseph Cottage

© Jonathan Savoie

Altius Architecture Inc. | Lake Joseph Cottage

© Jonathan Savoie

Location: Seguin Township, Ontario, Canada
Architect: Altius Architecture Inc.
Altius Project Team
Architecture: Trevor McIvor, Tony Round, Mike Lanctot
Construction Management: Trevor McIvor, Tony Round, Morris Ortolan
Project Partners
Engineering: Cucco Engineering and Design
Construction: Dyer Contracting
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more