// arthitectural / Architecture / Altius Architecture Inc. | Shawanaga Bay Residence

Altius Architecture Inc. | Shawanaga Bay Residence

Architecture Exterior 1

The site offered phenomenal views and complete privacy, which allowed the main pavilion to essentially become a glass box. The open concept living/cooking/dining pavilion connects to two levels of sleeping quarters. In order to reinforce the basic structure from Georgian Bay’s gale force winds and horizontal rain, the Douglas Fir columns and beams were reinforced with concealed steel knife plate connectors and wood braces. Despite substantial design and engineering fees, considerable transportation and logistical costs and no economy of scale, this project was completed for less that $200/sq.ft. This respectable cost was made possible by the extensive use of wood and local trades. This small cottage showcases the beauty, versatility and accessibility of wood architecture.

Program and Spatial Optimization

• Integration with the ‘Natural Assets’ of Site and Terrain
• Site Specific View and Vista Optimization
• Passive Solar Heating (Thermal Storage Mass)
• Natural Ventilation and Passive Cooling
• Natural Day-lighting
• High Performance Envelope Design
• Renewable and/or Recyclable Materials and Finishes
• Indoor Air Quality (IAQ) and Non-toxic Materials and Finishes
• Heat Recovery Ventilation

Materials: Douglas fir post and beam construction, fiberglass window system, pre-finished siding, and a steel roof.

Location: Georgian Bay, Ontario, Canada
Date of Occupancy: 2004
SF: 1,100 sf

Architect: Altius Architecture Inc.
Lead Design Architect: Graham Smith

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more