// arthitectural / Architecture / André Espinho Arquitectura | School Center Paredes

André Espinho Arquitectura | School Center Paredes

Architecture André Espinho Arquitectura | School Center Paredes

School Center Paredes includes original artwork and interplay with outside space.

The School Center has been designed to accommodate around 600 children, from the ages of three to nine. Within the school, the children are divided by the 1st cycle, kindergarten and ATL (Leisure Activities).

The first floor consists of administration areas, service and a reception for parents whilst the ground floor contains a gymnasium and the majority of the school classrooms, with a direct link to the playgrounds (both covered and uncovered).

School Center Paredes is composed of a white volume resting on four black volumes, thus marking the separation between floors. The majority of the project works around the creation of three patios/playgrounds and the relationship of the building with the slope of the existing ground.

Contact with the outside was key to this project, with the organisation and shape of the interior space allowing all circulations to enjoy a large amount of natural light. By including a number of covered outdoor spaces, the building now provides excellent leisure facilities for children in all seasons.

Several wall paintings in the playgrounds and atriums were carried out by artists invited by the designer in an attempt to enrich the interior space.

The building structure is in concrete and the exterior walls are made with the ventilated facade system. The black panels are Slate Stone ( from Portugal) and white panels are “Estremoz” marble stone (from Portugal).

The rest of the exterior walls are covered with a white cement covered with micro marble stones. The roof is covered with white Thermal plates made of cement and roof mate, ventilated. In the interiors we applied hydraulic mosaic floor in the corridors and vinyl flooring in classrooms and school offices.

The Ceilings are in plasterboard with acoustic  correction. the Wall paintings are done in vinyl from “vescom”. The school is equipped with solar panels.

Location: Alenquer, Portugal
Architect: André Espinho Arquitectura | André Espinho
Project team: André Espinho, Bruno Mendes, Miguel Henriques, Marco Correia
Interior wall paintings: Mariana Fernandes, Virginio Moutinho, André Lemos, Teresa Magalhães e Conceição Espinho, António Moutinho, Francisco Espinho
Client: Alenquer City hall
Surface area: 6 700 sqm
Project year: 2004 – 2009
Photographer: FG +SG Fernando Guerra e Sérgio Guerra

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more