// arthitectural / Architecture / Anik Péloquin Architecte | Maison de Chateaubriand

Anik Péloquin Architecte | Maison de Chateaubriand

Architecture Anik Péloquin Architecte | Maison de Chateaubriand

The environment of this former stationmaster house has radically changed in recent decades. On the west side, the railways have given way to a big park with trees that have since matured. On the east side, there is now a suspended highway that cuts through the city. The renovation and expansion of this property fits into this transformed context.

Anik Péloquin Architecte | Maison de Chateaubriand

© Marc Cramer

Anik Péloquin Architecte | Maison de Chateaubriand

© Marc Cramer

In the front, on the east side, the brick facade is simple and graphic. It maintains the original openings. Rather opaque, it protects the privacy of the occupants. The insertion of some wooden slats is an indication of this property’s transformation.

Anik Péloquin Architecte | Maison de Chateaubriand

© Marc Cramer

The rear facade faces west and the park. The wood siding prevails and is in harmony with the natural surroundings. The new expansion volume includes the dining room and the deck. The railing is an extension of the wood siding.

Anik Péloquin Architecte | Maison de Chateaubriand

© Marc Cramer

Anik Péloquin Architecte | Maison de Chateaubriand

© Marc Cramer

The new windows shed lots of natural light and allow occupants to take advantage of the park’s vegetation and mature trees. Visible from the entrance, this urban nature is an integral part of the property’s busiest common spaces. Only a short distance away from the highway, this renovated property will allow its occupants to live at the heart of nature and take advantage of its variations throughout the year.

Location: Montreal, Quebec, Canada
Architect: Anik Péloquin Architecte
Project name: Maison de Chateaubriand
Project Manager: Anik Péloquin
Engineer: Donald Arsenault, consulting engineer
Contractor: Les entreprises G3F inc.
Project surface area: 2,225 sq.ft
Finalisation date: November 2011
Photographer: Marc Cramer
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Special thanks to v2com.biz

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more