// arthitectural / Concept & Competition / AQSO arquitectos office | Burke House

AQSO arquitectos office | Burke House

Concept & Competition AQSO arquitectos office | Burke House

In a country like Ireland, where many families live in private houses with a courtyard, extensions are a very common way to adapt the residence to new family situations.

This house stands in a low density residential area near Galway. The flat landscape is characterized by irregular plots, small roads and green pastures.

Starting from a traditional house scheme, the existing building extends to incorporate a bigger living room, an extra bedroom and a study upstairs. In contrast with the closed geometry of the existing volume, the rear of the house becomes a light concrete skin enclosing a new façade totally open to the backyard.

The arrangement of the spaces and the circulation are solved with a simple gesture. The day functions are connected while the bedroom becomes an independent element. One volume rests on the other making the shape of the house a rotund staircase to capture views through a facade made by mobile louvers. This simple system allows light and privacy to be control and makes the extension a permeable element in relation to the garden.

 

A small volume located in front of the house establishes a dialog with the main building and includes an outdoor spa.

Location: Galway, Ireland
Architects: AQSO arquitectos office
Project area: 232 sqm

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • Sarah

    Fantastic! This is a great idea. I love this project

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more