// arthitectural / Architecture / Architema | Villa in Szentendre

Architema | Villa in Szentendre

Architecture Architema | Villa in Szentendre

Architema | Villa in SzentendreSet some way outside the urban agglomeration of Budapest, 20 km from the capital, sits the villa in its semi-rural context. The slightly sloping site has a south-easterly aspect, lying at the foot of the Szarvas-hegy (meaning Deer-hill). Its fabulous panorama is crowned by the view of the river Danube. It was no accident that the finished villa reflects a modernist design with terraces, in effect deepening his intellectual relationship with the 1920-30-s period. Pavilion-like architecture, spaces and materials by Mies van der Rohe, also an influence of F. L. Wright is present in the project.

Architema | Villa in Szentendre

Architema | Villa in SzentendreThe villa is an organically designed mass on a hillside that has a south-easterly aspect. The building, which is formed of tiers, welds into the natural surroundings via terraces. On the ground floor level it is connected to the garden through giant glass windows that unify the indoor and outdoor spaces. Light flows through the giant glass windows – which was a crucial part of the concept – they open the mass and help weld the house together with the natural surroundings.

Architema | Villa in Szentendre

Architema | Villa in SzentendreFloor plans are straightforward, logical. The ground floor communal space is just as much separated as is needed to clarify the functions: though there are no rooms, part-walls form the boundaries. The bedrooms upstairs – accommodating the 3 person family living in the house – are connected with the garden via the planted roof terrace.

Architema | Villa in Szentendre

Architema | Villa in Szentendre

Architema | Villa in SzentendreIts interior is lent superb harmony and gentleness by the fact that the strict geometry is combined with the use of natural materials: wood, beige leather on the walls, a statue-like granite monolith separating the dining and living rooms – which mirrors the colours and motifs of the garden. The quality of intersections, the polished stainless steel window frames, the door frames lowered into the wall are all examples of the architect’s consistency.

Architema | Villa in Szentendre

Architema | Villa in SzentendreThe excellence of technology, architecture and execution is as sensible in detail as in volume. The warm and comfortable home is the metamorphosis of the carefully chosen materials built into the ideally sized villa. The real magic of this house in Szentendre is ensured by the lights and shadows changing according to the movement of the sun and the ever-changing presence of nature.

Architema | Villa in Szentendre
Architema | Villa in SzentendreOutstanding, temperate, 21st century modern from South-Eastern Europe. A contemporary and high-tech paraphrase of the ‘Wright organic’. Its name is ‘maximalism’.

Location: Szentendre, Hungary
Architect: Architema |  Lajos Kuknyó
Construction work: Architema |  Lajos Kuknyó
Photographer: Tamás Bujnovszky
Text: Viktória Szépvölgyi
Site Area:  1774 m2
Building Area: 177 m2
Usable floor area above ground: 181 m2
Design Year: 2006
Construction Year: 2010
Construction: brick walls, concrete slabs
Materials exterior: walls: insulated, plastered, part of it covered by limestone;
windows, doors, sliding doors: made by polished stainless steel;
terraces’ floor: Kirmenjak limestone, Cumaru hardwood
Materials interior:  floor: oak parquet;
cover of walls and internal doors: leather;
main stone wall: CD granit from Brasil;
other stones: Selina Gold limestone;
furnitures: high glossy walnut veneered;
mosaics: glass mosaic
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more