// arthitectural / Interiors / Architrend Architecture | Arpel store 2010

Architrend Architecture | Arpel store 2010

Interiors Architrend Architecture | Arpel store 2010

Architrend Architecture | Arpel store 2010Located in a shopping street between the center and the periphery of this large store is a typical architectural approach to the subject of construction of interior spaces for sale. We then designed a device architecture, a real building that fits on the ground floor of a ten-storey building, featuring external façade through the use of large windows placed without interruption for the both the prospects of the store.

Architrend Architecture | Arpel store 2010

© Moreno Maggi

Architrend Architecture | Arpel store 2010

© Moreno Maggi

The entrance to the store, located on one side of the prospectus and the shop windows, on the left side a little ordinary element, a wall of concrete is suspended on the front steps, engraved in the field of cement, the name of the store, this wall starts a large portal in concrete, the material itself, which contrasts with the permanent and provisional character of the commercial layouts. This portal, canopy frame, is the measure of the depth of the shop through completely with its linearity and defining a path of internal distribution to various areas for sale.

Architrend Architecture | Arpel store 2010

© Moreno Maggi

Entering on the left you will find the largest mobile case, a sort of rectangular white suspended, on the right a series of concrete walls approximately 2.40 meters tall, slightly more than half of the total environment, are placed in delimiting the diagonal sales areas, as well as provide support for the exhibition. Advancing on the edge of the portal can be seen in a multitude of concrete blades tempered glass ultralight, which is almost a diaphanous curtain between the area for menswear and one for women’s clothing set on a large separate room that is accessed climbing determined by the step through the portal frame and blades of glass.

Architrend Architecture | Arpel store 2010

© Moreno Maggi

Looking up to the top, you will be amazed by a fluid mass of bright blades that intersect, this tangle of lines breaks the predominance of the straight line by introducing the suppleness of the curve, that curve is so dear to Niemeyer “the curve of the mountains of my country the body of the woman I love, of rivers.”

Architrend Architecture | Arpel store 2010

© Moreno Maggi

In addition to characterizing the store strongly curved blades, illuminated with LED strip, are intended to visually unify the various areas of the shop, introducing into a dynamic and fast game. Overall, a store that creates a contrast between raw material and components such as wooden floors and concrete walls and items such as finished and polished furniture in white lacquered wood and glass plates ultralight. Also picked up a contrast between the straight elements of the walls and windows and furniture and curved elements that are woven into the ceiling.

Architrend Architecture | Arpel store 2010

© Moreno Maggi

But the contrast greater than we wanted to introduce what has been created between the severity of the cementitious material and durability of concrete walls and the portal and the idea of the ephemeral store, space durable, more props than architecture. Otherwise, at this store we wanted to create more interior architecture and decoration, our goal has been to the store to ensure a long life, which can remain current with the years.

Location: Ragusa, Sicily, Italy
DesignArchitrend Architecture | Gaetano Manganello & Carmelo Tumino
Collaborators: Fernando Cutuli, Marco Garfì
Project: 2010
Completed: 2010
Materials: Concrete, Glass
Area Store: sqm 420
Area Warehouse: sqm 245
Photo: Moreno Maggi
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more