// arthitectural / Architecture / Architrend Architecture | Villa PM

Architrend Architecture | Villa PM

Architecture Architrend Architecture | Villa PM

Architrend Architecture | Villa PMThe research project its own identity through the creation of simple volumes and divided between them. The contrast between the large windows and dark surfaces of the ground floor, lava stone, and the white walls of the first floor makes the construction to be suspended and light. At the ground floor windows open onto the garden are opposed to the first floor cantilevered walls consist of sliding panels in vertical profiles of aluminum, which act as a sunscreen, and at the same time clearly characterize the villa.

Architrend Architecture | Villa PM

© Moreno Maggi

Architrend Architecture | Villa PM

© Moreno Maggi

You arrive at the villa by a path paved with lava through the front garden, a steel roof with a dramatic change in the pathway and protects at the same time introduces an element which projects outside the main facade of the building. The angle on the roof of the villa entrance is a wall covered in lava rock cleft and contains a cut corner, a window onto the living room. The opposite edge is instead of glass and turns on the side elevation along the length of your stay with sliding glass doors to the garden that interact with the outside world in absolute transparency.

Architrend Architecture | Villa PM

© Moreno Maggi

On the back on the ground floor front is more solid, a stone wall, alternating with a white plaster wall in the middle, the window of the bedroom is like a cutting height on the wall. Neat, precise, sharp. Upstairs, the pace becomes more dense, formed by the close of the boards of the jokes that sunscreens dematerialize the volume of the first floor, glazed sbalzante corner of the room, supported by circular columns placed inside to the rear. The functions are distributed in a pattern fluid, the large living room has a central patio glass illuminated from above, with a palm tree in the middle: the green led inside the house.

Architrend Architecture | Villa PM

© Moreno Maggi

Architrend Architecture | Villa PM

© Moreno Maggi

The outdoor area of the garden is designed as a natural extension of living inside, some particular points of view are indicated by the palm rest is a smooth surface with grass. The outer fence is made up of a wall covered with slabs of lava blaze eye of partridge, the coating is continuous and about the gate and pedestrian gate on the driveway, making it completely homogeneous fence line, lifted from the ground through a collection at the base of the wall.

Architrend Architecture | Villa PM

© Moreno Maggi

The villa, through its surfaces with sharp contemporary stands out from the building surrounding rigor by establishing an anomaly, a short space.  We like to think that our project is not in conflict with the environment and the landscape, but the banal existing building.

Location: Ragusa, Italy
Architects: Architrend Architecture
Principals in Charge: Gaetano Manganello, Carmelo Tumino
Client: Private
Structural Engineer: Ing. Vincenzo Tumino
Key materials: Glass St Gobain; Facade Metra; Concrete; Steel; Stone
Contractor: Polis s.r.l.
Site area: 1151 sqm
Bulit area: 308 sqm
Project date: 2008-2010
Photographs: Moreno Maggi
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more