// arthitectural / Architecture / Ardesia Design | Chalet Gstaad

Ardesia Design | Chalet Gstaad

Architecture Ardesia Design | Chalet Gstaad

Ardesia Design | Chalet GstaadDropping the kitsch décor of a Swiss chalet, Laurence Rouveure, head of a London-based interiors firm Ardesia Design has created a contemporary yet cosy weekend hideaway in the outskirts of Gstaad, Switzerland.

Ardesia Design | Chalet GstaadThe drive of the design was towards pure and clean lines with a sense of lightness and neutral colours. The designer concentrated on the design of pure and clean lines of the 380 square meters lodge and carefully selected a palette of natural materials. Avoiding a conventional layout, Laurence divided the 5 bedroom-bathrooms suites between the basement and the ground floor and dedicated the top floor with its huge rooftop apex to socialising and entertaining.

Ardesia Design | Chalet GstaadThe walls throughout the house are covered by panels of rough sawn Austrian timber that was slightly burnt, brushed, and braised. Flooring is made up of wide Danish planks from Dinesen of lye and white soap finish fir that measure up to 16 meters long. A palette of neutral and natural colours is to be found throughout the all house, including grey tadelakt and white Turkish limestone in the bathrooms. The natural material of tadelakt, usually used in warm places, was brought to this mountain interior and mixed with the roughness of the wood.

Ardesia Design | Chalet Gstaad

Ardesia Design | Chalet Gstaad

Ardesia Design | Chalet GstaadThe brushed stainless steel kitchen with its island countertop and sink in stone Pietra del Cardosa gives a cool and industrial feel, which contrasts with the timber surroundings of the chalet. The sitting area of the main living room faces an open fireplace made of old wood and Italian dark grey slate. The designer’s neutral colour palette continues to the lighting fixtures, with weathered bronze wall mounted mast lamps and toggle switches in gunmetal grey finish.

Ardesia Design | Chalet Gstaad

Ardesia Design | Chalet GstaadThe same concept is applied in the bedrooms. Wool and cashmere Italian and British fabrics were mounted in place of headboard in every bedroom to break up the feeling of the wooden box. Fittings such as vintage yachting flag, converted sewing machine table and reclaimed wooden coffee table have been sourced by the designer all around Europe and create an eclectic mix of antiques and new furniture.

Location: Gstaad, Switzerland
Architect: Ardesia Design
Project name: Chalet Gstaad
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more