// arthitectural / Architecture / ARM Architecture and Cameron Chisholm & Nicol Architects | Perth Arena

ARM Architecture and Cameron Chisholm & Nicol Architects | Perth Arena

Architecture ARM Architecture and Cameron Chisholm Nicol | Perth Arena

ARM Architecture and Cameron Chisholm Nicol | Perth Arena

Design of the arena is a joint venture between by ARM Architecture and Cameron Chisholm Nicol, who based the striking form on the Eternity puzzle, with references to one of Perth’s oldest buildings: the twelve-sided Roundhouse in Fremantle.

Its bold, puzzle-inspired exterior made with ALUCOBOND® in Custom Colour Arena Blue, Cream, Black, Sparkling White and Silver Metallic reflects its role as Perth’s premier venue for large-scale sport and entertainment events.

ARM Architecture and Cameron Chisholm Nicol | Perth Arena

Our architectural strategy was simple: provide a core multi‐functional arena without compromise and then surround it with variable circulation and a striking configuration”, said design director Howard Raggatt, founding director at ARM Architecture. “Most venues of this type provide continuous repetitive spaces around the core function. We have explored this building typology another way. Instead of a singular facade we have created extreme variability, giving the building a different face from every angle.”

ARM Architecture and Cameron Chisholm Nicol | Perth Arena

The design of the arena’s envelope in Yves Klein blue is carried through to some of the interiors, where it is complemented by timber-panelled concourse areas and other surprise pockets of colour.

Perth Arena has superior acoustics and a flexible design, allowing for crowds of up to 15,500 people. The retractable roof can open in seven minutes allowing natural light to flood the centre court. It also features five multi‐purpose event rooms, half a dozen food and beverage outlets, state of the art acoustics, function spaces, corporate hospitality suites, cafes and a basement car park.

ARM Architecture and Cameron Chisholm Nicol | Perth Arena

ARM Architecture and Cameron Chisholm Nicol | Perth Arena

Sustainable features include mixed mode natural ventilation to public concourses, displacement air conditioning system through the seating plats reducing energy consumption, photo voltaic (solar) array on the roof, WELLS (Water Efficiency Labelling and Standards )‐rated fixtures and fittings and waterless urinals. Hard-wired sustainability measures include one of the largest photovoltaic solar-power arrays of any building in Western Australia.

Location: Wellington Street, Perth, Western Australia
Architects: ARM Architecture In Association With CCN Architects
Date Of Completion: 2012/11/01/
Gross Floor Area: 28,300 M2
Type Of Building Contract: Lump Sum Contract
Client: Government Of Western Australia, Office Of Strategic Projects
Project Director: Stephen Ashton,
JV Director: Dominic Snellgrove,
Design Director: Howard Raggatt,
Project Architect: Stephen Davies, Peter Keleman,
Design Architect: Andrew Lilleyman, Jeremy Stewart, Jonothan Cowle,
Interior Architect: Andrea Wilson, Jacqueline Cunningham,
Senior Team Leader: Steve Christie
Project Team: Luke Davey, Beata Szulc, Jonathan Davis, Greg Stretch, Doug Dickson, Michael Edmonds, Ian Surtees, Deborah Binet
Building Services: Wsp Group
Structural: Aurecon
Quantity Surveyor: Ralph Beattie Bosworth
Building Surveyor: John Massey Group
Landscaping: Urbis
Acoustic: Aecom
Civil: Wood & Grieve
Arena Consultants: Rtkl Associates Inc
Construction Team: Builder Bgc
Project Manager: Appian Group
Facade Fabricator/Installer: Alcom Fabrications (Fabricator) / Annapurna (Installer)
Construction Type: Rear Ventilated Triangular Cassette System
ALUCOBOND® Plus In Colours
Custom Colour Arena Blue, Cream, Black,
Custom Colour Sparkling White And Silver Metallic
Copyright Pictures: Carol Darby
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more