// arthitectural / Architecture / ARQX® [arquitectos] | Open Block

ARQX® [arquitectos] | Open Block

Architecture IMG_7545

Inhabiting a separate block, torn by a band of light. A space, a house, a small detached house … that seeks to articulate its dimensions as a block where the light dig at his own will. The constant relationship established with the outside world and the demand for vertical and horizontal planes that are repeated throughout the interior route was the premise of developing the same. So this is a visual journey and experiences that are guided through the game between  “Light and Shadow “.

It is intended to reconcile the functional needs of the building with the aspirations and desires for physical comfort and aesthetic of users. This effect was given to building a pure geometric form, achieved by horizontal opaque planes to the North and transparent planes to the  East and West. Consequently, these two fronts manifest themselves, struggling for a balance,  that provides opaque and transparencies  at different times of year as well  protection against rain or sun, while allowing a visual relationship with the outside and adequate control  of natural light. These factors, coupled with the spatial dimension provided by the internal circulation areas, open spaces for living and leisure, pass a psychological dimension to the building of grandeur and balance, although the reduced dimensions of the building area  and  the built the body.

The floor -1, develops below the elevation of the street, and is organized into a large living area combined with a small multipurpose room and toilet, laundry room, a bedroom with bathroom and garage. This recreation area access to different levels of the house through a staircase completely open about the different spaces of circulation, providing a visual relationship between all floors, which translates into a monumental psychological space of habitable space.

On the floor of 0 is located common area, establishing a privileged relationship with   the garden and the pool.

The first floor with 4 rooms is served by four private bathrooms giving each space its independence and a unique relationship within the house.

This space is framed in a system of cabinets where the doors  are imperceptible totally integrated in a a clear and simple philosophy of the distribution space. All compartments are fitted with direct light from the outside, making the most of the potential energy landscape and the surrounding area.

Location: Porto, Portugal
Architect: ARQX® [arquitectos] – Arch. Miguel Meirinhos, Arch. Pedro Lopes
Total Area: 555 sqm
Floors: 3
Height: 6.5m
Photos: Arqx®

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more