// arthitectural / Architecture / Art Arquitectos | Casa LC

Art Arquitectos | Casa LC

Architecture Art Arquitectos | Casa LC

Art Arquitectos | Casa LCA fantastic 9,000 sq m lot is the scene for the setting of the 2,000 sq m Casa LC. The house is located at Mexico City north in area where there are no high constructions and this advantage was used in the architectonic and landscape design incorporating to the project all the surrounding green areas.

Art Arquitectos | Casa LC

© Sófocles Hernández

Art Arquitectos | Casa LC

© Sófocles Hernández

The concept was resolved in 3 different areas. The social area was distributed around the grand central circular patio, which has a water mirror with irregular islets and a central stream. The perimeter circulation allows access to the different social spaces such as the vestibule with toilet, the library, the living room and the dining room, all linked to a hallway that goes around the patio.

Art Arquitectos | Casa LC

© Sófocles Hernández

Art Arquitectos | Casa LC

© Sófocles Hernández

The private area is formed by a square patio with an orange tree in the middle that is floating on top of islets inside of a water mirror. This magnificent space is surrounded by the 4 regular bedrooms and the master bedroom. All the bedrooms have an attic that goes out to the terraces in the second level that look to the square patio.

Art Arquitectos | Casa LC

© Sófocles Hernández

The entertainment area ends with the pool and has a swimming track, gaming room, home theater, gym, bathroom and a small house for guests. The bedroom attics are connected to the second level of the home theater through a hall with glass floor that looks down to the swimming track. These three sections are aligned with the main composition axis that joins the hallways and includes a semi private area formed by the TV room and the breakfast room. Here is also located the services are formed by kitchen, laundry and ironing room and the service rooms. Because of the composition of the project, small private spaces are formed between the architectonic volumes, resulting in micro ambiances that give identity and privacy to all the areas that coincide to them.

Art Arquitectos | Casa LC

© Sófocles Hernández

The grand garden is formed by a barbecue-chalet, a pond with cascade and a jogging track that goes around different grass mounds that add scale and experience to the route. The main entrance has a roundabout that leads to the main door of the house and in the side there is an adjacent semi covered garage with capacity for 8 cars.

Art Arquitectos | Casa LC

© Sófocles Hernández

In the exteriors the following materials stand out: white limestone, neutral color flattens and roofs done with wood beams and brown tiles. In the interiors flamed granite and pearled white marble were used for the circulation floors and for the bedrooms natural walnut floors. Most of walls have flattened plaster in a white sand color, except for the ones that come in from the outside that are finished white limestone. The plafonds have wooden beams and barrel staves that also form part of the structure.

Art Arquitectos | Casa LC

© Sófocles Hernández

There are 4 sculptures located in the main ends of the house that represent the four natural elements: Earth, Fire, Water and Wind done by artist Carlos Marín. The lighting design has different variable scenes in a warm color, mostly done with LEDs, in a combination of indirect, accent and suspended lamps.

Location: Mexico City north, Mexico
Design: Art Arquitectos | Antonio Rueda
Project name: Casa LC
Construction: Art Edifica
Lighting design: Noriegga iluminadores arquitectónicos mexicanos
Landscape: Arquitectura del Territorio
Systems: Forta Ingeniería
Year: 2012
Area: 9000 m2
Construction: 2000 m2
Photographer: Sófocles Hernández 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more