// arthitectural / Architecture / ARX | Ílhavo City Library

ARX | Ílhavo City Library

Architecture ARX | Ílhavo City Library

ARX | Ílhavo City LibraryÍlhavo City Library is located in the remains of the Manor Visconde de Almeida, a noble house from the 17th-18th century, later transformed and demolished. From the original building only the main façade, oriented southeast, and the chapel, both in ruins, were left. There was no trace from the carriage porch which completed the building on the southwestern end. However, all elements remaining from the old construction were examples of qualified architecture, in their proportion and elegance of the masonry.

ARX | Ílhavo City Library

© FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

ARX | Ílhavo City Library

© FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

ARX | Ílhavo City Library

© FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

This type of legacy is rare in Ílhavo and  it was therefore assumed that it should be preserved and integrated in the new project. The building is located on the periphery of the town, an area with little urban expansion, still fairly inarticulated and problematic. We chose not only to design an object, the library, but to intervene in the clarification and consolidation of urban fragments and volumes with no apparent overall coherence.

ARX | Ílhavo City Library

© FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

ARX | Ílhavo City Library

© FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

The preliminary program, whose extension could not be confined to the space of the remaining manor, determined the intention of building three autonomous nuclei: Library, Chapel and Youth Forum. The limits of the manor and the line of the old façade were chosen as an anchorage point, where administrative areas and programmes compatible with the façade’s rhythm were placed, restoring the character of the original building, which was then only a decadent scenario. There is nevertheless a clear identification of the new, which exists in symbiosis with the pre-existence.

ARX | Ílhavo City Library

© FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

ARX | Ílhavo City Library

© FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

ARX | Ílhavo City Library

© FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

The concept behind the rest evolves from an understanding of the public and civic character of the building, whose urban role was reinforced. The design of the reading rooms and youth forum, external to the manor, establish direct morphological relations with the surroundings, thus making the architecture work in context as a closing piece which incorporates the physionomy and traces of the surroundings. This stratey would not make sense in any other context.

ARX | Ílhavo City Library

© FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

ARX | Ílhavo City Library

© FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

ARX | Ílhavo City Library

© FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

ARX | Ílhavo City Library

© FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

The chapel, deprived of its most impotant decorative elements, like tiles, woodwork, tomb stones and furniture  was restored in essence preserving all possible evidence of its lost past. The furniture and the new altar panels by Pedro Calapez, were designed in an unequivocally contemporary style, which rediscovers the typology of original polichromic work.

The chapel has been reopened for religious service, just as it was before restoration.

ARX | Ílhavo City Library

© FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

Location: Ílhavo, Portugal
Architect: ARX | José Mateus, Nuno Mateus
Work Team: Paulo Rocha, Stefano Riva, Andreia Tomé, Gonçalo Manteigas, João Rodrigues, Marco Roque Antunes, Nuno Grancho, Pedro Sousa, Sónia Luz
Landscape Architecture: ARX PORTUGAL, Arquitectos Lda.
Structural Engineering: SAFRE, Estudos e Projectos de Engenharia Lda.
Electrical and Telecomunications Planning: Security Planning AT, Serviços de Engenharia Electrontécnica e Electrónica Lda.
Sanitary Planning: AQUADOMUS, Consultores Lda.
Mechanical Planning: PEN, Projectos de Engenharia Lda.
Competition: 2001
Project: 2002 – 2004
Construction: 2004 –2005
Photos: FG + SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra
Contractor: Ramos Catarino SA
Gross Construction Surface: 3 200  m2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more