// arthitectural / Architecture / ARX | Ílhavo Maritime Museum

ARX | Ílhavo Maritime Museum

Architecture ARX | Ílhavo Maritime Museum

ARX | Ílhavo Maritime MuseumThe building is situated on the outskirts of town, on a irregular plot flanked by houses on two levels, semi-detached or free-standing.  On the other side of the street is the Health Centre, large and institutional. The extension and remodeling undertaken were extensive, almost doubling the previous surface area (now 3850m2) and restructuring the layout, installations and image. The existing alignment on the street front was kept intact; the new volume was added inside the plot, creating a new interior garden.

ARX | Ílhavo Maritime Museum

© Daniel Malhão

ARX | Ílhavo Maritime Museum

© Daniel Malhão

The constraints imposed on the project conditioned the decision to juxtapose volumes while preserving their autonomy.

ARX | Ílhavo Maritime Museum

© Daniel Malhão

ARX | Ílhavo Maritime Museum

© Daniel Malhão

ARX | Ílhavo Maritime Museum

© Daniel Malhão

ARX | Ílhavo Maritime Museum

© FG+SG - Fernando Guerra, Sergio Guerra

A first element of the project was to rethink the construction and functional elements of the existing structure, to which a narrow wing was added along its entire length to house accesses and the technical infrastructure of the building. The new volumes were anchored onto this wing: the large Sala da Ria; the black slate central tower for temporary exhibitions, enigmatic, floating on water; the administrative block with library and coffee shop. Water is visible from all parts of the building, and is a key feature of the Museum, supporting the symbolic function of the museum (a maritime museum), providing a resource for fire fighters, and providing a potential exhibition field.

 

Location: Portugal
Architect: ARX | Nuno Mateus, José Mateus
Competition: 1997 – 1º award
Project: 1997 – 98
Construction: 1999 – 02
Project Team: Paulo Rocha, Stefano Riva, Gabriel Santos, João Alves, Marco Roque Antunes, Ricardo França, Sara Amado, Susana Ferreira
Landscape Architecture: Global, Arquitectura Paisagista Lda.
Structural Engineering: Tal Projectos, Projectos, Estudos E Serviços de Engenharia Lda.
Electrical and Telecomunications Planning
Security Planning: At, Serviços DE Engenharia Electrontécnica E Electrónica Lda.
Sanitary Planning: Aquadomus, Consultores Lda.
Mechanical Planning: Pen, Projectos DE Engenharia Lda.
Contractor: Abrantina
Gross Construction Surface: 3 850  m2
Photography: Daniel Malhão, FG+SG –  Fernando Guerra, Sergio Guerra
Credits
. Issued as postal stamp by CTT, Correios de Portugal, 2007
. “AICA Award”, International Art Critics Association / Ministry of Culture, 2003
. Selected for the “Secil Award 2002″
. Selected for “Mies Van Der Rohe Award 2002″
. Selected for “XXI International Meeting of UIA”, Berlin, Germany, 2002
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more