// arthitectural / Architecture / AS.Architecture-Studio | Novancia business school

AS.Architecture-Studio | Novancia business school

Architecture AS. Architecture-Studio | Chamber of Commerce and Industry of Paris

AS. Architecture-Studio | Chamber of Commerce and Industry of ParisFollowing a competition organised by the Paris Chamber of Commerce, the restructuring and extension of Advancia business school, located on Armand Moisant street in Paris, was entrusted to AS.Architecture-Studio. This higher education institution, specialising in entrepreneurship, should accommodate 1500 students in 2011. The building features a proper ty complex including classrooms, offices, 3 amphitheatres, a 260-seat auditorium, a resource centre, a recording studio and food and beverage areas.

AS. Architecture-Studio | Chamber of Commerce and Industry of Paris

© Georges Fessy

The building asserts its modern character, in line with its environment, and emphasizes the historical part built in 1908. In contrast with the latter ’s rough and static bricks, the extension is smooth, dynamic and kinetic. It is characterised by the refined design of glass facades composed of mobile vertical shutters with couloured printed glass. These shutters act as a protection against sunrays or, on the contrary, let them in. The facade colour range makes the building sensitive to its environment. Its characteristics are constantly changing according to light inputs, angles and the positions of sun-breakers. Whereas colour gradation makes the building contextual, it becomes the «context» itself due to the reflection of surrounding elements onto the facade.

AS. Architecture-Studio | Chamber of Commerce and Industry of Paris

© Georges Fessy

AS. Architecture-Studio | Chamber of Commerce and Industry of Paris

© AS.Architecture-Studio

The main classrooms and offices are served by open walkways set around a large atrium. The atrium is the main foyer and an open, user-friendly area. It is also a horizontal and vertical transfer area connecting the old and the contemporary buildings. When bathed in light inside the atrium, one has the impression of being outside. When protected from bad weather, one really appreciates being indoors. The business school is designed as a real forum dedicated to students, teachers and entrepreneurs. Permanent dialogue and common work between the client and the design team resulted in a project that fully complies with financial targets and established deadlines.

AS. Architecture-Studio | Chamber of Commerce and Industry of Paris

© Georges Fessy

Several consultation meetings with residents took place during the study phases. The project has also gained the support of local politicians. We sought for chromatic harmony with nearby environment: yellow colour of the 1908 building and red colour of Bourdelle museum. The building plays and interacts with the brightness and colours of its surroundings. The volume composition corresponds to Paris city planning regulations. The morphology of the plot includes twenty-three different sizes. In the prolongation of the 1908 building, the extension follows the Hausmanntype building line. In front of a ledge of the museum, where Bourdelle street narrows, the extension turns towards the core of the plot, generating a curve and a countercurve. The patio thus created expands urban space.

The project is both contemporary and historical – and these notions support each other. AS.Architecture-Studio renovated the initial building in a precise and refined manner. The school asserts its modern character while echoing and reinforcing the initial building. The use of hollow joints enables everybody to make a clear distinction between the initial and the new building; both thus become autonomous within this unitary project. The rear facade of the historical building reveals itself inside the atrium. The opposite facade asserts the aesthetics of the building: history and future – «together» and «simultaneously» – which is already a sign of contemporaneity.

AS. Architecture-Studio | Chamber of Commerce and Industry of Paris

© Georges Fessy

The old building

The old building was renovated according to its original treatment (bricks, stylized windows, cornices and mosaics). Original colours were resurfaced and restored. We recovered room clearance by pulling out the 1954 extension. The old building was renovated in full compliance with its original design.

The contemporary building
A contemporary, precise, joyful and coloured building stands out of the street building alignment. Its refined design makes it even more dynamic. As a contrast with the static and rough bricks of the historical building, the extension is smooth and kynetic. Facades gain rhythm thanks to mobile vertical shutters made of coloured printed glass. They control light input (either protecting from sunlight or letting it in). These revolving shutters are grouped together and electrically-driven. The building thus comes alive, as shutters open, close and revolve. Shutters seem closed when seen from afar and transparent when seen from nearby. The colour range also changes, as it adapts to the brightness and position of the sun. According to sunray position throughout the year, the facade colours will vary from pastel to fluorescent. When people stroll nearby, the landscape reflected by the shutters vibrates and becomes pixelated. According to a mathematical formula, colours vary within a gradation going from red to yellow and from yellow to red. Gradations accelerate and decelerate. Seven colours, three patterns, on both sides, and seven different heights result in eight hundred seventy-three references and four thousand one hundred and two implemented items. Shutters are the result of a long endeavour of graphic research, reinterpreting the sunbreaker theme.

AS. Architecture-Studio | Chamber of Commerce and Industry of Paris

© AS Architecture Studio

This contemporary building, with a simple and unique design, turns in the schoolyard and wraps the historical building on the northern side. The opening onto Antoine Bourdelle street enables us to treat the rear facade as precisely as the front one. The integration work on the facade was achieved through constant collaboration with a national heritage architect.

The Atrium
The atrium represents the heart of the building itself. Open walkways serve the main classrooms and offices, the auditorium, the amphitheatres and the cafeteria. The central foyer helps visitors find their way and makes the functioning of the building dynamic. It is a horizontal and vertical transfer area for all:
– a horizontal area, at street level and through walkways located at various levels,
– a vertical area, through elevators and stairways that serve all the levels of both the old and new building.

AS. Architecture-Studio | Chamber of Commerce and Industry of Paris

© Georges Fessy

A monumental staircase generates a counterpoint in this longitudinal area. Zenithal light changes the characteristics of this area throughout the day. Diurnal cycles animate social life and encounters. When inside the atrium, one can easily imagine the geometry of the entire building. The curved lines in the patio differ from the front facade geometry. The auditorium is wrapped in a wooden shell and topped by a meeting platform, like a piazza. The facades of the 1908 building separate the atrium from classrooms and offices. They are a metaphor of the city inside the building. This majestic and welcoming atrium is planted with bamboos. Dominated by the white colour, the atrium brings together the bricks of the old building, the colours of the glass facade, wood and vegetal textures, as well as the movements of people who meet inside the building. The atrium establishes a physical and visual link with the ground floor and the planted patio, where the information directory and food and beverage areas are located.

AS. Architecture-Studio | Chamber of Commerce and Industry of Paris

© Georges Fessy

Access, circulations, points of view and transparencies
The layout of the building is simple and clear. The original entry located on rue Armand Moisant was maintained and constitutes a unique access for the building. Original mosaics that were found in the entrance hall were preserved and restored. The original decoration of the director ’s office was maintained and recovered. The entrance opens directly onto the large atrium and enables everyone to seize the building’s wide areas, as well as its layout. Facing the entrance, a large opening extends out onto the planted patio. From the middle of the atrium, the monumental stairway serves all floors, from ground floor to terrace. The planted terrace offers magnificent views onto Parisian monuments. Classes are mainly held in the building located on rue Armand Moisant, whereas offices and small classrooms are located near the patio area. The atrium is physically and visually linked to the ground floor and the planted garden, next to which the information directory and food and beverage areas are located. A 94-space car park occupies two underground levels. A delivery area is located under the building, at ground floor level, between Antoine Bourdelle and Armand Moisant streets. The sliding doors are treated like the couloured shutters in the facades and make the whole building harmonious. Doors only open when deliveries are made and serve the logistic areas without disturbing the functioning of the school and of the car park.

AS. Architecture-Studio | Chamber of Commerce and Industry of Paris

© Georges Fessy

Environnemental approach and sustainable development

Architecture-Studio believes the cleanest energy is the one which people do not consume. The large atrium of Advancia business school is a buffer area that generates energy savings. I ts roofing is made of ETFE, a flexible and inflatable material where air is injected, thus providing excellent thermal and acoustic insulation. Certain issues were treated as a priority throughout the entire design process:

- The saving of running resources

Passive systems, adapted thermal inertia, breathable windows, efficient solar protection, natural light management. Rainwater recovery. Efficient technical tools, particularly for lighting (low-power light-bulbs), ventilation system (energy saving double flow). The functioning is optimised through GTC_Centralised Technical Management.

- Comfort as a uniting factor

The atrium is the buffer area from acoustic and thermal points of view. Noise sources are insulated. Natural light is favoured and comfort is adapted according to the type of use of each room. For instance, particular ventilation is implemented in the atrium, in the information and documentation centre or in the kitchen. A freecooling system was also implemented. Opening items and smoke extraction frames allow for the evacuation of hot air. Neon tubes (equipped with motion and light detectors) in classrooms, offices and circulations. Low brightness temperature in computer rooms.

- Access for all

This is France’s first completed public building complying with the new accessibility regulations for disabled people.

Location: Paris, France
Architect: AS. Architecture-Studio
Financing: Chamber of Commerce and Industry of Paris, Ile-de-France Region
Client: Chamber of Commerce and Industry of Paris, Real Estate Department
Engineering: Arcoba
Quality surveyor: Eco-Cités
Acoustics: AVA
Assignment: public contract + diagnosis + accessibility
Total area: 22 360 sqm (including car parks)
Budget: Euro 34 M before tax (market value)
Competition: 2006, winner
Studies: from 2006 onwards
Completion: february 2011
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more