// arthitectural / Concept & Competition / AS.Architecture-Studio | Pier Exhibition Center

AS.Architecture-Studio | Pier Exhibition Center

Concept & Competition AS.Architecture-Studio | Pier Exhibition Center

AS.Architecture-Studio | Pier Exhibition CenterThe Pier Exhibition Centre is a world-class public building. Situated in a very strategic location in the Marina District, on the crystal azure sea, the Pier Exhibition Centre offers outstanding views on Lusail and Doha coastlines and on the horizon where Qetayfan island landmark will appear as a key feature. The architecture we are proposing gets its inspiration from both the world of the sea and Lusail City distinctive feature: the spiral of Qetayfan Island. Building on water seems magical. The architectural design intends to enhance the extraordinary effect of a building on no ground. Thus, the Pier Exhibition Centre and its outdoor deck are designed as one continuous surface that curls over the sea, as a wave, as a transparent shell.

AS.Architecture-Studio | Pier Exhibition Center

 AS.Architecture-Studio | Pier Exhibition CenterThe curling surface defines the three major spaces of the building in a very pleasant and dynamic spatial continuity, as an azure journey from the sea to the sky: the deck, the lobby and the Exhibition Hall “float” on the sea while the first floor Lounge and Restaurant “fly” in the sky. From the pier, the visitors enter to the Exhibition Centre through a wide deck that faces Lusail coastline and Qetayfan Island. It provides a sense of majestic entry to the building. Thanks to its northern orientation, the deck is shaded most of the time. It offers pleasant outdoor seating areas for every day life, and a magnificent place for celebrations and special events.

AS.Architecture-Studio | Pier Exhibition Center

AS.Architecture-Studio | Pier Exhibition CenterThe building’s transparent shell appears as if it floats on the sea, both inviting and mysterious. The interior is a magnificent spiralled space, directed towards Qetayfan Island and offering panoramic views on Lusail City and Doha coastline. The glittering sunlight on the sea gives the space its poetic vibration.

Location: Doha, Qatar
Architect: AS.Architecture-Studio
Client: Lusail Real Estate Development Company
Engineering: RFR
Landscape: Michel Desvigne
Concept design: January 2010
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more