// arthitectural / Architecture / Atelier Christian de Portzamparc | La Croix Rousse Hospital

Atelier Christian de Portzamparc | La Croix Rousse Hospital

Architecture CroixRousse_nBorel_001

In the French city of Lyon, the Croix-Rousse Hospital is to be extended. Its actual organization has set up a “classical grandeur”. Located at the top of a hill, the institution overviews the city’s landscape, major and reassuring presence.

The double constraint site – programme led to a linear spatial system functioning around two vertical columns linked together.

The extension of the existing system means to link the new and the existing.

This goes through four key decisions:

- Keep the reference to the central axis which will remain a symbolic, geographic and geometric centre of the hospital.

- Extend the alignment of the existing facades and establish a sequence of proportions, rhythm and materials from the old to the new.

- The length of the extension equals the length of the existing building.

In front of the facade a large open terrace is designed; it sits the long building and forms the entrance esplanade and its garden. This large horizontal plane reveals the dominating position of the hospital and unifies the whole.

Location: Grande Rue de la Croix Rousse, Lyon, France
Architect: Atelier Christian de Portzamparc
Client: Hôpital de la Croix Rousse
Program: E. R., 15 operation blocks, technical and endoscopic grid, reanimation
Engieneering Consultants: SERETE Engineering
CDP Team : Marie-Elizabeth Nicoleau, Bertrand Beau, André Terzibachian
Economist: ATEC
Surfrace Area: 495 150 sqf / 46 000 sqm   (336 beds)
Project Years: 1999-2010
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more