// arthitectural / Interiors / Atelier H-2-A | The orthodontic practice

Atelier H-2-A | The orthodontic practice

Interiors Atelier H-2-A | The orthodontic practice

Atelier H-2-A | The orthodontic practiceThe orthodontic practice, designed by Atelier H-2-A  (Dipl.-Ing. Mona Bayr MSc.), combines a historic interior with a water escape. The orthodontic practice of Dr.Tina Bayr and Dr. Dominik Spaeth is located in the second oldest building in Ueberlingen, in Germany, built in 1601. Atelier H-2-A faced a few design challenges during the renovation, as the exterior façade, wooden beams and interior columns were held under a preservation law.

Atelier H-2-A | The orthodontic practice

© Mona Bayr

Atelier H-2-A | The orthodontic practice

© Mona Bayr

Atelier H-2-A | The orthodontic practice

© Mona Bayr

The challenge was to form a correspondence between a rich, historic past and a new interior installation. The solution came through the use of reflections – creating 3 dimensional bent security glass surfaces that are placed within various substructures. A glass intervention projects wave patterns on the ceiling of the historic building. These creative constructions also act as animal-inspired sculptures that not only divide the space but provoke fantasies of big, blue whales and increase spatial movement.

Atelier H-2-A | The orthodontic practice

© Mona Bayr

Atelier H-2-A | The orthodontic practice

© Mona Bayr

Atelier H-2-A | The orthodontic practice

© Mona Bayr

The elements of the dental chairs and the green glass wall appear as one entity, as the metal structure and the support of the glass wall are produced in the same color as the technical accessories of the dental chairs.Lighting elements located above dental chairs provide optimized lighting for the intense work space.

Atelier H-2-A | The orthodontic practice

© Mona Bayr

Atelier H-2-A | The orthodontic practice

© Mona Bayr

The geometric form of these morphing walls is also reflected in the design of the reception desk, which connects all spaces in a seemingly single swoop. The glass walls – filled with flowing colors – reflect light onto the surrounding ceiling and walls, transforming a once-feared dental visit into a deep aquarium atmosphere

Location: Ueberlingen, Germany
Designer: Atelier H-2-A | Dipl.-Ing. Mona Bayr  MSc. licensed architect
Used materials: 3dimensional bent security glass (2x4mm glass), painted steel  tubes (d=34mm) in RAL 9006 as the substructure of the glass  panels
Construction methods: the security glass panels are mounted with a highly transparent adhesive to the steel tubes.
Furniture manufacturer (for glass): Glasstudio Funk
Furniture manufacturer (carpenter): Baur
Floor area (m2): 260m²
Date of completion: May 2011
Client: group practice Dr. Tina Bayr, Dr.Dominik Spaeth, medical specialist in orthodontics
Photos: Mona Bayr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more