// arthitectural / Interiors / Atelier Moderno & Anne Sophie Goneau | Design of a pastry shop, storefront

Atelier Moderno & Anne Sophie Goneau | Design of a pastry shop, storefront

Interiors © Stéphane Groleau
© Stéphane Groleau

© Stéphane Groleau

The design of the new address of the patisserie À La Folie aims to defy all typecasts of the conventional pastry shop by giving full prominence to the superior presentation and quality of its unique products. The execution of the design begins with the storefront.

© Stéphane Groleau

© Stéphane Groleau

The shop’s 650 sq.ft. ground floor location on the colorful street of Mont-Royal impelled the creation of a space that is distinguished by its neutrality, acting as a monochromatic backdrop to the vibrancy of both the street and the pastries within. The neutral gray interior elevates the wonderful shapes, textures, and hues of the products on display. This voluntary restraint isolates the senses, and the focus becomes only the pastries themselves; the customer almost begins to taste with their eyes!

© Stéphane Groleau

© Stéphane Groleau

© Stéphane Groleau

© Stéphane Groleau

All pastries are made in-house, with the production floor set in the rear of the space. It is separated from the shop area by a mid-height wall that encourages the sounds and smells of the kitchen to tease the senses of the patrons beyond. A theme of assembly-line production is demonstrated by a band of hemlock slats that extend above the dividing wall and span the full depth of shop space, recalling the aesthetic of the wooden pallet or the conveyor belt.

© Stéphane Groleau

© Stéphane Groleau

© Stéphane Groleau

© Stéphane Groleau

The refrigerated display units sit below the wood cladding, while thin and delicate LED suspension defines this exhibit area with its focused and dramatic illumination. The black steel display units were custom designed and fabricated to stand independently; the compressors for each unit are positioned in the basement below, allowing the displays to stand on dainty steel legs, in continuity with the adjacent storage and cash counter units. The cash counter itself is accentuated by the chaotic lighting of the AIM pendant lamp (by Ronan and Erwan Bouroullec).

© Stéphane Groleau

© Stéphane Groleau

Designer: Atelier Moderno & Anne Sophie Goneau
Photographer: Stéphane Groleau
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more