// arthitectural / Concept & Competition / Atelier Oslo and Lund Hagem Arkitekter | Deichman Library

Atelier Oslo and Lund Hagem Arkitekter | Deichman Library

Concept & Competition Atelier Oslo and Lund Hagem Arkitekter | Deichman Library

The Diagonale solution for the new Deichman Library proposes:

To divide the site into three buildings. By doing this, we give each building a human scale and integrate the project into the city.

To place the Library on the site towards the Opera. Library visitors are offered the best views towards the city, the fjord and the surrounding green hills of Oslo; and the shortest connection to public transport.

To make the Library visible to the public. The top of the library cantilevers out to announce its presence to the visitors arriving from down town Oslo and the Central Station. At the same time the view to the opera is secured by a large cut in the volume.

To create entrances to the east, west, and south. Big cuts in the facade mark the entrances on three sides of the building, inviting the public coming from all parts of the city. The same cuts give views into the different environments of the library.

To create a spectacular interior. The core of the new Deichman library is based on light and space and continuous diagonal views established between the library interior and the surrounding streets/square. Through atriums and openings in the different floors the library is united with the city outside.

To communicate with the city. The façade diffuses the sunlight, giving a calm feeling to the interior.

At night, the building will glow and change appearance as a reflection of all the different activities and events inside the library.

Location: Oslo, Norway
Architects:
Atelier Oslo | Jonas Norsted, Marius Mowe, Nils Ole Bae Brandtzæg, Thomas Liu, Juan Ruiz, Bosheng Gan, Isak Iversen, Dorota Zurek, Jan Martin Klauza, Julie Aars
Lund Hagem Arkitekter | Svein Lund, Einar Hagem, Per Suul, Vegar Voraa, Anders Melsom, Erlend Bakke-Eidsaa, Bartek Milewski, Tron Ove Wisloef, Quentin Le Guen-Geffroy, Camille Bonneu, Ademar Zelada Cordero
Energy: Kan Energi as | Per  F. Jørgensen, Elin Enlid
Structure: Florian Kosche and Solveig Sandness
Landscape: Agence Ter | Henri Bava, Hartmut Friedel
Surface Area: approx. 18000 sqm
Model: Supermodell DA | Sigurd Aanby og Isak Iversen
3d visualization: Saunders Shiers | Alan Saunders
Light Design: Fredrik Engh

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more