// arthitectural / Concept & Competition / Atelier Oslo | Visitor Center for Helgeland Museum and revitalization of Mosjøen city center

Atelier Oslo | Visitor Center for Helgeland Museum and revitalization of Mosjøen city center

Concept & Competition Atelier Oslo | Visitor Center for Helgeland Museum

The project won 1st prize in the open international architectural competition “Three of the North “, with a focus on an environmentally friendly and innovative use of wood. The task was to revitalize Mosjøen city center and create a visitor center for Helgeland Museum.

The competition sought new outdoor space for the city and how the visitor center could be integrated into the transformation of the existing shopping center (Domus) in the city square.

Goals:

By turning the square across, you get a new coherent city floor linking the river with the city’s historical layers.

Today’s pedestrian street would be opened for traffic, providing an easier access to the center.

The new scene was planned as an exterior part of the existing building, opened to the city square. A new timber structure would hang outside the existing concrete structure, providing additional space to the visitor center.

The new facade helps break down the scale and adapt the building to the historic surroundings.

Location: Mosjøen, Norway
Architect: Atelier Oslo ASJonas Norsted, Marius Mowe, Nils Ole Bae Brandtzæg, Thomas Liu.
Client: Coop Helgeland. Helgeland Museum Vefsn Municipality
Assignment: Open international competition
Award: First prize
Surface area: approximately 2000 sqm

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more