// arthitectural / Architecture / Atelier Riri | Catch The View House

Atelier Riri | Catch The View House

Architecture 18

On the land of 216sqm the house was built with the main purpose to enjoy the view. But in respect of tropical climate and nature, ‘Catch The View’ House only use half of the land.  This notion gives more potential views of the house and enhances it with attraction of the garden around the house. The configuration conveniently took place and form the strong orientation to the house.

On the ground floor, the view delivered by the transparency of folding glass doors. The feeling of blending with outdoor leave a continuous sensation, as if the garden is an extension part of the house. In the master bedroom, living room, dining room, pantry and service area the fresh view from outside certainly live up the space.

On the Upper floor, there are only two bedrooms divided by a folding door as a partition and equipped with glass-walled bathroom. Wide void exist in the central of the house gives more option for the visuals. Interior views with a wider sense of space because of the void enriched by the dominant tendency look of the green vegetation in the garden.

Since the building is adapting a tropical climate, a cross ventilation and adequate natural light becomes crucial. A large window and glass box allows natural light to penetrate into the room, while nako glasses maximizes natural air circulation.

Meanwhile, the building is characterized by a combination of fiber-cement board, concrete exposed, aerated-brick, and natural stone. The natural sense in the use of the material coexist with the bamboo tree in the garden.  This formation ultimately exposed ‘Catch The View” House with the modern geometry in a proper dialog with the land and its surroundings.

Propose on Exhibition Pameran Nasional Arsitek Muda Indonesia 2010 (Young Indonesian Architects 2010)
Publish on Kitchen Living, Ideabooks, Indonesia, Februari 2010
Publish on Renovasi Magazine, Indonesia, Juli 2009

Architects: Atelier Riri
Location: Bumi Serpong Damai, Tangerang, Indonesia
Project Director: Novriansyah Yakub
Constructed Area: 132 sqm
Site Area: 216 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Richard Salampessy, Novriansyah Yakub, Fernando Gomulya

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more