// arthitectural / Architecture / Atelier Ryo Abe | Shima Kitchen

Atelier Ryo Abe | Shima Kitchen

Architecture Atelier Ryo Abe | Shima Kitchen

Atelier Ryo Abe | Shima KitchenShima Kitchen was a renovation project to create a venue for arts, and dinning from an old vacant house in a village on Teshima. Teshima is a rural island in the Seto Inland Sea of Western Japan, just next to the famous art tourism island of Naoshima. Around this old house were vacant lands where several other buildings had been demolished a long time ago. An old warehouse, two persimmon trees, and many smaller fig trees remained.

Atelier Ryo Abe | Shima Kitchen

© Daici Ano

Atelier Ryo Abe | Shima Kitchen

© Daici Ano

The architects changed the house into an open style kitchen, refitted the warehouse as an art gallery, and extended a sunshade awning around the trees to create an outdoor theatre. The theatre was based on a traditional NOH style theater, with its stage (butai), veranda (hashikake), and gallery (sajiki), but was designed to adapt to various kinds of event programs such as live music, modern performance art, folk dance, and community festivals.

Atelier Ryo Abe | Shima Kitchen

© Daici Ano

Atelier Ryo Abe | Shima Kitchen

© Daici Ano

The sunshade awning is made of fire charred wooden panels which are traditionally used as siding on the houses of this island. The panels were tied loosely to a frame so that they would flutter slightly in the wind to evoke bird feathers. The structure is created with simple, and light materials that can easily be found even on this isolated island.

Atelier Ryo Abe | Shima Kitchen

© Daici Ano

Atelier Ryo Abe | Shima Kitchen

© Daici Ano

34 mm steel water pipes were used as the main columns, and main beams. 27 mm steel water pipes were used as the sub-beams, and D10 steel rods were used as the grid frame of the awning. They also employed a very light foundation system with spiral steel flat bar piles. The form of the sunshade awning was conceived to flow contiguously from the existing house with its outer edges lower than the neighboring houses. In this way the roof fits harmoniously into the surrounding landscape of the village, without disturbing the serene atmosphere.

Atelier Ryo Abe | Shima Kitchen

© Daici Ano

In the end, working with existing structures, traditional methods, and simple materials, we succeeded in creating an intimate village gathering place that promotes a pleasant feeling of being under the shade of trees.

Location: Teshima Island, Japan
Architects: Atelier Ryo Abe
Project team: Megumi Motouchi, Ryo Abe
Structural engineer: Mitsuhiro Kanada
Photography: Daici Ano, Philippe O’Sullivan and Simona Castelli
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more