// arthitectural / Architecture / rzlbd | The Shaft House

rzlbd | The Shaft House

Architecture Atelier Rzlbd | The Shaft House

Atelier Rzlbd | The Shaft HouseThe Shaft House is an unexpected and exciting spatial experience that survives the limits of our ordinary living spaces. The two and a half storey detached house reevaluates functional arrangements within a narrow building while creating bright and airy spaces. Affordability is a value that the building successfully owns by integrating well thought low-cost strategies in the design process; from purchasing a modest lot of about 20 feet wide to choosing sustainable and cost efficient materials. Aluminum siding, untreated wood and recyclable rusted steel for the exterior of the house not only help reduce the costs of the design but t also tried to make a statement on organic behaviours of buildings by changing colour while aging along with the house.

The Shaft House generates spaces without walls. Circulation and services surround a void of light that is called “The Shaft”. Floors on either side overlook each other allowing light and sight to travel deep inside the house. The staircase circulates around the central shaft and cause rooms to emerge in space by changing levels. The levels have been shifted in section resulting in a canopy facing the street, and a south facing deck on the rooftop.

Atelier Rzlbd | The Shaft House

Atelier Rzlbd | The Shaft HouseWhile the construction cost of the shaft house is almost as affordable as a ready-made design set of standard housings in Toronto, it is yet a surprise for the neighbourhood and perhaps for many other neighbourhoods in the city. But atelier rzlbd’s aspiration towards changing the face of Toronto by creating innovative and affordable designs for single family houses, is a goal that Shaft House successfully represents.

Location: Canada
Architect: rzlbd
Project name: The Shaft House
 
 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more