// arthitectural / Concept & Competition / Atelier Thomas Pucher | SALK

Atelier Thomas Pucher | SALK

Concept & Competition Atelier Thomas Pucher | SALK

Atelier Thomas Pucher | SALKThe design combines a “double-comb” structure that accommodates treatment and examination rooms with a cross-shaped area dedicated for the ward and nursery departments. This distribution is completed by a final slab that host the laboratory and that integrates seamlessly the whole building. The building complex is delimitated towards the train lines by the slabs of the laboratory and the parking garage. These three elements merge into a very functional and yet peaceful structure that integrates perfectly into the surroundings.

Atelier Thomas Pucher | SALK

 Atelier Thomas Pucher | SALKThe key concept of the general design of the building was to guarantee optimal performance, assuring minimum distances between functions and offering a clear overview of the structure and organization of the building. At the same time, it was also necessary to response to the requirements of the plot and its surroundings, and to the extreme complexity of a phased implementation. One of the main ideas was to integrate open green spaces throughout the building that would provide both natural light and a touch of nature.

Atelier Thomas Pucher | SALK

Atelier Thomas Pucher | SALKThese “pocket parks”, designed with different sizes and textures, offer a place for quiet contemplation and relaxation for staff, patients and families. These green areas also are known to have therapeutic qualities, by boosting rehabilitation and the wellbeing of its users.

Atelier Thomas Pucher | SALKThe planning of extension of the Salzburg regional hospital has already started and the first phase of the project is due to be completed in first quarter of 2015.

 

Location: Salzburg, Austria
Architect: Atelier Thomas Pucher
Project name: Salzburg Regional Hospital Extension – Salk
Team: Thomas Pucher, Klaus Hohsner, Erich Ranegger, C.Matthias Kügler, Claus Michael Plasencia-Suarez, Robert Lamprecht, Daniel Kotrasch, Hannes Stöffler, Dorota Nagowska, Erich Ranegger, Elisabeth Maria Weber.
Type: Hospital
Status: 1st Prize International Competition
Area: 89 000 M² Gfa
Renderings: Bernhard Luthringshausen, Jan Schrader, Miss3
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more