// arthitectural / Architecture / Atelier Thomas Pucher | Spar Market Gamlitz

Atelier Thomas Pucher | Spar Market Gamlitz

Architecture © Matthias Piket
© Matthias Piket

© Matthias Piket

© Matthias Piket

© Matthias Piket

© Matthias Piket

© Matthias Piket

How do you go about making a typical 90s suburban supermarket, already worn and dilapidated, into a striking modern architectural statement? The original plan was to tear the store down and start again from scratch, however this proved beyond the budget.

Instead, an ingenious and inexpensive redesign has transformed the building into a robust and longlasting structure. The existing grey block was wrapped in a case of moulded concrete cast on site. Its colour is a rich reddish brown, a reference to the Gamlitz soil which produces outstanding internationally renowned wines. Over the course of the day its tones shift according to the light.

© Lukas Schaller

© Lukas Schaller

© Lukas Schaller

© Lukas Schaller

The entrance extends from the chunky block into the sharp, angular edges of a cave framing a long glass facade. The single clear entrance points towards the road taken on the return home to Gamlitz, the time of day when most people tend to shop. The building has become a favourite landmark for the local community; with its bold new aesthetic, Spar Gamlitz is a unique and wonderfully unconventional supermarket.

Location: Gamlitz, Austria
Architect: Atelier Thomas Pucher
Team: Thomas Pucher, Katharina Reichweger, Jan Schrader
Type: Supermarket
Site Supervision: Gobli bauengineering
Electromechanical Design: Die Haustechniker
Structural Engineering: Peter Mandl ZT Gmbh
Area: 1120 sqm
Photographer: Matthias Pickett, Lukas Schaller
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more