// arthitectural / Architecture / Ateliers O-S Architectes | Cultural Center, Media Library, Music and Dance School in France

Ateliers O-S Architectes | Cultural Center, Media Library, Music and Dance School in France

Architecture OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_7698b

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_8574

Ateliers O-S Architectes are managed by three partners with complementary characters, which often collaborate with personalities from other fields like plastic art or landscape design. Before they develop their own common projects, Vincent Baur, Guillaume Colboc and Gaël Le Nouëne have worked with stimulating architects like Rem Koolhaas or Adriaan Geuze in Nederland. Partners since 2002, they are involved in many international competitions where their projects are regularly remarked, like the Administrative City in Merida, the Museum of Polish History in Warsaw or the National Library in Prague. In 2011 the project «Decks Bleus»is shortlisted for the prix de la première Oeuvre, Le Moniteur Architecture.

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_8048

Ateliers O-S Architectes has been selected as one of the “Europe 40 under 40” 2014, awarding emerging young architects and designers. “O-S refers to many wordplay, in particular Open Source and Operating System, concept that synthesizes ideas of openmindedness and production required for developing a project. With this name we stand out the idea of an open team, where dialog and self expression is fundamental. For us, the amalgam of ideas and proposals is a way to support the project, to transform it and also to uncover the nature of each situation.

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_7904b

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_8190

The project is the expression of the sensitivity of a situation, a site, a context. We search for a responsive architecture able to provide to everyone a new experience, an emotion. Through a work on the cover of the building, the texture, and the granularity but also a work on the program organization, each space, each partition becomes a place responsive to its surrounding. Worried about integration and respect of geographic specifications, our global approach offers a contextual sensitivity.

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_8590

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VBAUR 02

SITE & PROGRAM

In 2010, the town of Saint Germain lès Arpajon wants to acquire new equipment comprising a media library and a school of music and dance. This cultural center will replace the current school of music & dance and the current public library which are located in a small and malfunctioning existing building. The site chosen by the city is a long and narrow strap plot which fits in a larger scale between Chanteloup park overlooking the West and Orge Valley in low-cons in the East. The plot is steep and looks down to the valley. It’s framed by Rolland Garros High School on a side and by a cemetery on the other side.

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VBAUR 03

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VBAUR 04

URBAN PLANNING

The Project main access is located by Leuville road, at the top of the site. A new path, created along the school to connect the main road to the path Chemin du Roy, distributes an eventual project of nursery which could take place at the bottom of the site. The project is playing with the natural slope of the site (almost 3 different levels) by moving towards, like a straight line drawn in the landscape. Set back from the cemetery by a landscaped strip and from the school by the new road, the public building is holding onto the site via two compelling levels of the project: a mineral square on the top (Leuville Road), a vegetal square on the lower level (at the heart of the plot). Both squares are connected through the building by a public passage. The project stands between a deliberately low high building towards the landscape and strong urban landmark. In order to respect the cemetery, the new cultural is taking the best of the untypical topography to remain discreet.

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon-04_JBORMAND_HD-7

ORGANISATION IN PLANS

The program is organized as a continuous loop, joining the top square to the bottom square. The structural programmatic entities of the cultural center are the library, the school of music & dance and a centralized lobby (including animation spaces, auditorium, expectations and exhibition spaces) from where the whole building and the administration are vertically distributed. At the Leuville Road, the project is approaching the ground to emerge from it down below the slope. The equipment clearly appears from the road Leuville, thus affirming this main access with a mineral and generous square. The public entrance of the cultural center opens between the two branches of the equipment as a welcoming hand to guide you through the building.

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_7469F

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_7494F

The media library and the lobby are located at higher level. This is the heart of the project, this is where visitors find information. The library is organized as a L-plan on a large open reading spaces structured by colored furniture. The library is widely opened towards the Orge Valley. On the lower level, the music & dance school, administrative offices, and lecture studios are located on the north side, while the two main rooms offers generous views to enjoy the landscape of the valley. Technical premises and bicycles parking are provided at the lower public square.

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_8209

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_8453

SECTION

At the lower square, the building is dug in to leave the upper part of the building in levitation. The library emerges and raise thank to an impressive pre-stressed concrete beam which is set against a massive buried volume to balance the composition.

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_8352f

ELEVATIONS

The west and east facades are offered one to the city and the other one at the valley Orge. The West facade is a signal for the higher square. The East facade frames the landscape and dominates the lower square searching of the horizon. By a measured set of transparency, the new public building is a showcase about the city and the landscape allowing us firstly to see from outside its cultural activities and mostly to frame the landscape of the valley. The design of the wallpanels, based on a meticulous framework gradually alternating with different shaded of glazedpanels and printed-panels, gives rhythm to the façade of the public building. Solid wall-panels are made of extruded aluminum measured elements to create a random feeling and hide all mechanical fixations. The roof is vegetated to increase significantly the inertia of the building and to preserve a pleasant views over the surrounding buildings.

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_8280

A BREAK

A «break» as a rift offers an outdoor pedestrian way between a mineral square top and an landscaped courtyard at bottom. This way through the building provides fire exit for the buried levels and allows visual framing games by multiplying the crossed points of view between the different levels and programs the building. This empty space structures the full. It allows both wings of the cultural center to benefit from a generous natural light. So both, indoor and outdoor pathway intersected and intertwined on three levels creating a dynamic journey through the building towards a cantilevered volume.

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_8430

A controlled and secure internal street is extended by an inner courtyard (underneath the dance halls cantilevered). This is an additional space (included in the program), covered, in between exterior and interior, allowing both to hold story-telling & reading zone of the library and outdoor music lessons of the music school. This new building is a generator for a plot with great potential offering, the city of Saint- Germain-Les-Arpajon the cultural and social urban center it deserves.

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_8475

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_7675

The urban composition, a stretch line in the landscape, complemented by an clear architectural style, allows the public building to become an attraction in the neighborhood but also a link between the Leuville road and the rive l’Orge. The project was designed according to a comprehensive though about location, shape, cost of operation and materials, aiming to promote exchange, conviviality and allow public meeting.

OS-architectes-V.Baur-G.Le Nouene-G. Colboc-pôle culturel-saint germain les arpajon_VFERRANE_IMG_7747b

Location: Saint-Germain-lès-Arpajon, France
Architect: Ateliers O-S Architectes
Client: VILLE DE SAINT-GERMAIN-LÈS ARPAJON (91)
Schedule: Competition- january 2011
Delivery: february 2015
Budget: 5 934 000 € HT
Surface: 2173 m²
Team: Vincent Baur, Guillaume Colboc, Gaël Le Nouëne, Pierre Teisseire, Jeremie Galvan (phase étude ), Vincent Menuel, (phase chantier)
Landscape: OLM
Services Engineer: CFERM
Structural Engineer: C&E
Enveloppe: ARCORA
Building Surveyors: MDETC
Acoustics Engineer: ORFEA
Safety: BEAU-VOIR
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more