// arthitectural / Architecture / Atmos Studio | 080-23MR-Sensualscaping

Atmos Studio | 080-23MR-Sensualscaping

Architecture Atmos Studio | 080-23MR-Sensualscaping

Our interventions to a large house in Clapham bring the spirit and sensuality of the wonderful rear garden deep into the house, choreographing a sequence of luxurious sculptural spaces.

The architecture tries to carefully capture the clients’ lifestyle, connecting the spaces of their various passions – cooking with entertaining, reading with writing, gardening with every aspect of everyday life.

Our use of the garden as prime architectural generator tries to capture our clients’ brilliant energy and to formulate this essence into built form and lived space, weaving a seamless landscape around the passage of light and the movement of its inhabitants.

 

The house centres on a living room flowing effortlessly out into the garden (& vice versa) – its rear glazing dissoluble, its roof supporting a second garden above, providing a patio at the feet of the master bedroom.

Walls and floors drift from the interior out to the great outdoors, the study, kitchen and living room all straddling that delicate rear blade of glass, their pockets expanding to form great hills and planters, the floor curling into a series of steps and an elevated seating area above the sloping lawn.

Ceiling slots carve serpentine rivers of light that slide through all apertures and across the sequence of spaces.

Delicate pairs of thin skirting lines flow between the spaces, tracing their edges and framing passages, dramatically expanding into the stair’s sinuous web of curvaceous lines, climbing and wrapping throughout the first floor…

The stair is formed from a series of threads (the filigree bars of the balustrade landing), hanging from above and delicately pulled back like a veil at the edge of the floor to allow movement past, gently splaying around the corner to meet and carry the arriving visitor.

The timber edges of each tread curl into and up this balustrade wall, snaking upwards to merge into the handrail before trailing downwards once more, merging as handrail and twisting to blend back into the lowest tread.

Each edge of tread then converges to blend back into the muter wall opposite, merging into a diagonal splay of lines that compress back into the skirting trim of the rooms below.

The stair was entirely digitally fabricated using an intricate set of simply-cut but highly-detailed flat-pack elements, CNC-carving sheets of MDF and oak directly from our drawings, engraving depths to further split structural strands into ever-finer lineaments, producing elements that perfectly slot together like an architectural jigsaw.

The pieces assemble into a highly-articulated, economic and sculptural 3-dimensional space that appears to be constantly changing as one travels through it.

The risers of the steps extend as vegetal beams to the bathroom below, growing from the structural wall like the boughs of a tree, holding aloft a lattice of vegetation above while ensnaring the toilet throne below, their timber extensions flowing around basins and shelves and into the details of the walls beyond.

This detailed and sinuous journey continues throughout the house, a simple line climbing to open and form a pocket of light or furnishing, carrying the eye ever onwards in its adventure through the home.

Location: Clapham, London, UK
Architect: Atmos Studio | Alex Haw, Friedrich Vitzthum
Built Engineers: Steve Atkinson, Duncan Walters
Contractor: Red Oak Services | Wojtek Zygarlicki, Kris Legutko
Floor area ground floor (internal): 132 sqm
Floor area 1st floor (internal): 92 sqm
Floor area 2nd floor (internal): 25 sqm
Total floor area (internal): 249 sqm
External (inc 24sqm first floor balconies): 109 sqm
Budget: £ 321.000 (inc VAT)
Photographs: Atmos Studio and Delete Photography – James Taylor
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more