// arthitectural / Architecture / AVA Architects | Chão das Giestas House

AVA Architects | Chão das Giestas House

Architecture AVA Architects | Chão das Giestas House

AVA Architects | Chão das Giestas HouseThe house evolves having the planimetry of the city (Guarda-Portugal) as a background. The place, in peripheral context, is profoundly different from the center because of the recently urbanization, the natural territory was depersonalized by the topographic changes caused by that.

AVA Architects | Chão das Giestas House

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

AVA Architects | Chão das Giestas House

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The existing public space is build without an organization that matches the topography of the place, forcing an artificial and uncharacteristic lotting, Nowadays, there are differences morphologies and typologies of construction.

AVA Architects | Chão das Giestas House

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

AVA Architects | Chão das Giestas House

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Lot
The lot is a Corner lot of trapezoidal configuration that was decreased compared with the initial deployment area. it is involved by streets of steeply sloping with a good solar exposure.

AVA Architects | Chão das Giestas House

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Program
The program is distributed in three floors, imposed by the rules of the lotting. The garage, support kitchen, store-room and service toilet are organized in the ground floor in function of the external space previously defined. In upper floor the common spaces were located around the central space of entrance. This entrance space, where the stairs are inserted and conceived as a sculpture, makes the functional and visual link between all floors and, it unites and divides the two compact bodies. We tried to establish a logic visual relation between the exterior and the interior with an interdependency between the two bodies.

AVA Architects | Chão das Giestas House

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

AVA Architects | Chão das Giestas House

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

In the 0 floor these two bodies included the kitchen, living-room, dining-room, work space and service toilet. In the last floor, the 1 floor, there are the most intimate spaces, the bedrooms and bathrooms, baring in mind their articulations from the central space.

AVA Architects | Chão das Giestas House

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

AVA Architects | Chão das Giestas House

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Solution
It was build an isolated house with 320 square meters of covered area. In the ground floor is the garage and, in the two upper floors, are the residential spaces. The construction volume is materialized, apparently, in two compact bodies that extend in the space between them. The volume involves to the surrounding landscape while minimizing the impact of the predicted building volume of three floors delimitated by a level wall. The setting favors visual relations between the back and front parts of the lot and between the inside and the outside. All these visual permeability and the relation between the public and the private are controlled and guided.

Location: Guarda – Portugal
Architects: AVA Architects | Carlos Jorge C. Veloso and Rui Filipe C. Veloso
Project name: Chão das Giestas House
Client: Dr. Alípio António Ferreira Monteiro
Architects: Carlos Jorge , Coelho Veloso, Rui Filipe
Planning dates: Project: 2003
Construction: 2004-2006
Photographer Credits: FG+SG – Fotografia de Arquitectura
Photos: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
Engineers: MBJ – Projectos de Engenharia Planeamento e Arquitectura, Lda.
General Contractor: Orestes & Gomes, Construções Lda.
Constructed surface: 320,00 sq m
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more