// arthitectural / Architecture / Avanto Architects/ Ville Hara and Anu Puustinen | Villa Q

Avanto Architects/ Ville Hara and Anu Puustinen | Villa Q

Architecture © Antti Hahl

The modern city villa is located in North Helsinki, in an area characterized by old wooden villas. The sculptural form is motivated by the dramatic setting: the summit of a rocky hill. The parallellogram-shape of the main building creates sunny courtyards both to the south and the west.

© Antti Hahl

© Antti Hahl

© Antti Hahl

The facades are clad in broad boards painted grey. The concrete fireplace in the centre of the building functions as a traditional heart, radiating and sustaining warmth. The ground floor with long views to the valley contains living spaces, the bedrooms and the bathrooms are located on the first floor. The atelier that forms the courtyard wing of the building can be used as a subsidiary apartment.

© Antti Hahl

© Antti Hahl

© Antti Hahl

© Antti Hahl

Location: Veräjämäki, Helsinki
Architect: Avanto Architects/ Ville Hara and Anu Puustinen
Client: Private
Structural design: Marko Kujala
HPAC design: Trilogon Oy/Ben-Roger Lindberg
Electrical design: Sähkösuunnittelutoimisto Forssell Oy
Main contractor: Potius Oy
Electrical contractor: Amiedu
Air conditioning: Kouvolan Putkityö Oy
Plumbing: Kouvolan Putkityö Oy
Planning: 2005-2008
Completed: 2008
Size: 300 sqm
Site area: 940 sqm
Drawings: Avanto Architects Ltd
Photographers: Antti Hahl, Krista Keltanen
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more