// arthitectural / Concept & Competition / AVCIARCHITECTS | Balance Gunesli

AVCIARCHITECTS | Balance Gunesli

Concept & Competition AVCIARCHITECTS | Balance Gunesli

On the contrary of typical tower design rising from a podium, the goal of this project is to develop a neighborhood feeling and become a new business center along with other developments close by. The future main pedestrian street along the site is inviting and at the same time forms an enclosed urban square for the project. After entering through the square, pedestrians are finally getting connected to the landscape of Ayamama river through the permeable structure along street. The same permeability continues through the neighboring sites and creates very inviting public areas. Lower buildings are located around those streets.

AVCIARCHITECTS | Balance Gunesli

Considering the social sustainability of the neighborhood, the lower buildings house offices and home offices while generating streets in between. This way the neighborhood stays safe by its activity and liveliness throughout the day.

Taking into account sustainability and efficient energy consumption, the different façade formations and material use on the different orientations of the buildings support the elegant impression of the mass.

AVCIARCHITECTS | Balance Gunesli

AVCIARCHITECTS | Balance Gunesli

AVCIARCHITECTS | Balance Gunesli

The aim is to maximize the use of solar energy by making northern facades more opaque with stone coverings, and layering the southern facades by placing wooden brise-soleil in front of glass. The gardens on the upper floors of the southern facades provide both natural heating, ventilation and the continuity of the green, giving motion and variety to the façade at the same time.

AVCIARCHITECTS | Balance Gunesli

AVCIARCHITECTS | Balance Gunesli

AVCIARCHITECTS | Balance Gunesli

AVCIARCHITECTS | Balance Gunesli

AVCIARCHITECTS | Balance Gunesli

AVCIARCHITECTS | Balance Gunesli

Location: Istanbul, Bagcılar, Turkey
Architecture: AVCIARCHITECTS
Architectural Project Team: Selçuk Avci, Burak Ünder, Deniz Nar, Hande A Yarimbiyik, Tuba Sehitoglu, Ceren Beyazitoglu, Selin Gürel, Eftychia Papathanasiou, Sinan Günay, Onur Tanik, Özge Öztürk, Tugba Öztürk, Tolgahan Akbulut, Deniz Orçun, Tamer Aksu, Barlas Ertürk, Hürsel Saridag
Design Project Management: IMS Mühendislik Danismanlik
Contractor: Erkiz Engineering
Project Manager: Hasan Torunoglu
Property Supervisor: Servotel
Investment and Retail Supervisor: Urbanista, Markus Lehto
Interior Design: Serbetçi Mimarlik
Static Project: Boztepe Yapi
Mechanical Project: Vemeks
Electrical Project: Erk Proje
Infrastructure Projects: Köroglu Mühendislik
Front Supervisor: Priedemann
Landscape Design: DS Mimarlik
Soil Survey: AZM Mühendislik
ICS: ELC
Fire Safety: Doç. Dr. Mustafa Özgünler
Lighting Supervisor: NA Mimari Aydinlatma Tasarim
Zoning Supervisor: Yapi Danismanligi
Model: Küçük Atölye
Images: Santral Mimarlik
Client : Şölen
Function: Commercial, Office
Type of construction: Reinforced concrete
Project start: 2012
Completion of Construction: 2015
Area of ​​land: 16.900 m2
Construction Space: 83.500 m2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more