// arthitectural / Architecture / A/ZC – Atelier Zündel & Cristea | 035 Retirement Home

A/ZC – Atelier Zündel & Cristea | 035 Retirement Home

Architecture A/ZC – Atelier Zündel & Cristea I 035 Retirement Home

A/ZC – Atelier Zündel & Cristea I 035 Retirement HomeThis retirement home is located on the heights of Riedisheim (a suburb of Mulhouse), in a residential neighborhood. The conjunction of geophysical and regulatory constraints rendered this plot of land difficult to build upon : its elongated form, its gradient exceeding 10%, and the very restrictive POS regulations applicable to it were a priori incompatible with the size and demands of the project. These conditions led us to develop the entire project within a construction adopted to the form and constraints of the land. The building unfolds in length from east to west, while its height, made of up of four trays slightly shifting away from one another, follows the natural slope. The roofs, visible from the principal access road located at the top of the plot, are all planted, which helped dampen the impact of construction in the neighborhood.

A/ZC – Atelier Zündel & Cristea I 035 Retirement Home

A/ZC – Atelier Zündel & Cristea I 035 Retirement Home

Location: Riedisheim, Haut-Rhin department, France
Architect: A/ZC – Atelier Zündel & Cristea
Consultant: Oth Est
Client: Communauté de Communes des Collines
Program: 67-bed retirement home
Mission: Conception + construction
Construction cost: 5 300 000  € (ex VAT)
Gross area: 3500 m²
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more