// arthitectural / Concept & Competition / A/ZC – Atelier Zündel & Cristea & Cantin Planchez | ZDP4

A/ZC – Atelier Zündel & Cristea & Cantin Planchez | ZDP4

Concept & Competition A/ZC – Atelier Zündel & Cristea | ZDP4

A/ZC – Atelier Zündel & Cristea | ZDP4 The manufacture of the block 04, made of 60 + 60 housing units, is the result of a joint workshop of two architectural firms: AZC and Cantin Planchez . This collaboration has allowed us to approach the issue of housing in a free and insightful way. We therefore propose a diversity of volumetric devices, duplexes, lofts, houses, terraces, balconies, loggias, gardens … The new entity offers an architectural variety which responds to the urban scale of the site as well as to the domestic character of its program.

A/ZC – Atelier Zündel & Cristea | ZDP4

© A/ZC – Atelier Zündel & Cristea

A/ZC – Atelier Zündel & Cristea | ZDP4

© A/ZC – Atelier Zündel & Cristea

The site distinguishes itself by the relation to the port and the urban space. This situation generates a public space that adapts to the key urban elements and in the same time interferes with the surrounding landscape. Inspired by the ports surrounding buildings, our project offers collective housing as well as individual house-type units. These qualities, as the modern and reassuring aspect, are obtained due to the rigour of the bay design, the choice of the materials and the use of bright colours.

A/ZC – Atelier Zündel & Cristea | ZDP4

© A/ZC – Atelier Zündel & Cristea

The main challenge of the project is to fabricate efficient and desirable collective housing, allowing around each unit a generous amount of private space. Our architectural project is not limited to volumes and façades. We take into account the quality of life of its users, the quality of the environment it generates. This is often measured by the sustainability of buildings and their functional flexibility. We therefore took into account the capacity of the building to evolve and adapt. The purpose of the building base is to protect the housing units from the noise nuisance coming from the road and the walkway along the canal. The objective of designing the two buildings is to create double exposure, diagonal views and transparency on all the levels of the block.

Architects: A/ZC – Atelier Zündel & Cristea + Cantin Planchez 
Client: Nexity
Development contractor: City of Pantin
Surface: 12,000 m²
Mission: Research Study + Construction
Project: 120 new housing units, activity premises
Environmental: Approach RT 2012
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more