// arthitectural / Architecture / Babled Nouvet Reynaud Architectes | Rue des Orteaux — 20 Experimental Social Housing Units

Babled Nouvet Reynaud Architectes | Rue des Orteaux — 20 Experimental Social Housing Units

Architecture babled-orteaux-5

URBAN EMBEDDEDNESS AND CONTEXT

babled-orteaux-6The main configurations of the project emerged from painstaking attention to the characteristics of its urban location, including the following elements:

  • its location between the atmosphere of a cluster and the heterogeneous liveliness of a suburban crossroads;
  • the configuration of the property in itself; its L-shape and its exposure to the sun
  • its position as a passageway that leads to a cluster and its attendant gardens, or even
  • the wrapping motion which the building forms in response to the street corner.

babled-orteaux-8The main building is conceived in this general wrapping motion suggested by the property: shallow enough to optimize the available natural light, its successive volumes follow the upper ridges of the walls and decline towards the heart of the cluster.

Organizing the facades according to the curves of the accommodation makes it possible to harvest a maximum of sunlight. A double bioclimatic skin system completes the ensemble.

babled-orteaux-9_webRESIDENTIAL FLOOR PLAN

Depending on the backing of the residential walls, most apartments open to the south and south-east, towards the street or the inner garden. This layout optimises the natural lighting of the apartments. The floor plan of the flats is thus organized around the principle of a strip of regular width, clustering the damp rooms along the backing. The kitchens and bathrooms are naturally lit and well-ventilated, thanks to the courtyards. As for the main rooms, bedrooms, and living rooms, they benefit from their properly-oriented full facade.

babled-orteaux-11FAÇADES

All the envelopes are designed according to a principle which either associates or dissociates the concrete structure and the highly insulated envelope. The cladding therefore differs as follows: insulated solid walls on the outside for the shaded facades (Building B, or Small Courtyards A and C), interior columns, and framed glazed walls with a double skin for the sun-facing facades.

babled-orteaux-12_WEB

Architect: Babled Nouvet Architectes
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more