// arthitectural / Architecture / Bánáti + Hartvig Architect Studio | Canteen of Dunaujvaros

Bánáti + Hartvig Architect Studio | Canteen of Dunaujvaros

Architecture Bánáti + Hartvig Architect Studio | Canteen of Dunaujvaros

 

The College of Dunaújváros, thanks to developments of the last decades become a high-standard campus city. The earlier obsolete university building, industrial and ware houses area are now the beloved meeting and relaxing place of the town located near the Danube; here stands now the modern university building complex.

The earlier refectory building was built in the beginning of the 1980-ies, with steel structure. The starting expectation was, that the old building will be completely demolished, and a new building will be erected with a three floors restaurant and event-center. Meantime the construction plans were reduced to a one floor building. Such the main structure and the connecting sanitary rooms of the existing building are utilized and the entrance part of the building is completely demolished.

The glassed entrance could be approached from the main road via a smaller square. The reconstruction renovated the square as well; such the small building received a fine front-yard garden. The knee-high concrete seed-beds and the saved trees are reducing the effects of the busy main road, same time they are not separating the restaurant from the road.

The strict forms are mildened by the round holes of the façade, providing shades and keeping the homogeneity of the building. Such the high opening of the sanitary room entrance area does not confuse the façade – same time the perforated plate provides sufficient light for these non-priority rooms.

We can enter the guest area via a glassed screen, from here; from the spacious entrance hall we can reach the cloakrooms and the separated sanitary block and/or the roomy dining area and food-serving desks. The interior has more liquidity than the exterior.

More colors and black and white tapestry erases the earlier image of the 80’ refectory – with full success.

The kitchen serving counter-system provides a youthful image – where the tapestry is dominating the style.

The proportion of the dining area is improved by the built in bar-counter – which establish a separate zone within the same room. Except the bar-counter and the middle part of the cloak room the whole dining area is opened to the front and back of the building – glass walls are providing the needed light. You may easily recognize the designer’s intent to create a flexible arrangement of the room, in order to accommodate bigger events.

The public accepted well the contemporary and minimalist elements of the exterior, which may eventuate some similar high-quality investments in the neighborhood.

Location: Dózsa György str. 33, Dunaújváros, Hungary
Architect: Bánáti + Hartvig Architect Studio | Lajos Hartvig DLA
Project Team: Péter Éles, László Földes, Orsolya Gönczi
General Contractor: Strabag-MML
Client: College of Dunaújváros
Surface Area: 1060 sqm
Design: 2006-2008
Completed: 2009
Photographer: Ferenc Kocsis
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more