// arthitectural / Architecture / Batlle & Roig Architects | Waste Treatment Facility

Batlle & Roig Architects | Waste Treatment Facility

Architecture Batlle & Roig Architects | Waste Treatment Facility

Batlle & Roig Architects | Waste Treatment FacilityThe Waste Treatment Facility (CTRV, in Spanish) is located on a hillside overlooking the Coll Cardús massif in the municipality of Vacarisses, in the district of the Vallès Occidental. This site is currently taken up by a controlled waste landfill site nearing its capacity limit. This fact has caused its managing body to consider regulating the closure of the facility and to study possible future uses for the area. The choice of the location of the CTRV has also taken into account different criteria of logistical and economic suitability, as well as the minimization of the environmental impact resulting from the installation and operation of waste management-related activities.

Batlle & Roig Architects | Waste Treatment FacilityThe activity of the landfill site has led to unfriendly topographical alterations and modifications in the natural environment. For this reason, we decided to establish the facilities in those areas where the activity of the landfill had already damaged the natural environment. Despite the size of the plant facilities, it is intended to achieve the highest landscape integration with the environment. In order to achieve this goal, we pursue a high topographical adaptation, where the impact from roofs and facades is minimized by the subsequent landscape restoration.

Batlle & Roig Architects | Waste Treatment FacilityThe building uses the water and energy generated by the Plant itself. The water comes mostly from the collection of rainwater and the energy needed is obtained from the biogas generated by the waste materials found at the neighboring Coll Cardús landfill site.

Batlle & Roig Architects | Waste Treatment FacilityThe project involves the construction of two large treatment areas under a large roof. These areas, separated by a driveway, are different in height and they sit at different levels. That is the reason why the roof changes its geometry according to the programs and dimensions of each precinct.The roof will cover a variety of requirements: forced air vents, skylights, etc., and they will blend together by the use of a graphic structure that may be transformed into a landscape roof.

Batlle & Roig Architects | Waste Treatment FacilityThe different circles contain earth, gravel, and native groundcovers and shrubs. Over time, they will balance the impact of the facility without resorting to camouflage or mimicry.

Location: Vacarisses, Barcelona, Spain
Architects: Batlle & Roig Architects
Project name: Waste Treatment Facility
Client: Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Occidental
Design team: Enric Batlle Durany and Joan Roig i Duran
Collaborators: Xavier Ramoneda, architect, Mario Suñer, architect, IDEMA, engineering
Work date: 2010
Area: 45.000 sqm
Budget: 74.000.000€
Engineers: IDEMA, engineering
Landscape architects: Enric Batlle Durany and Joan Roig i Duran
Contractor: UTECTRV (FFC + HERA + URBASER)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more