// arthitectural / Architecture / Baumschlager Eberle | Connect

Baumschlager Eberle | Connect

Architecture Baumschlager Eberle | Connect Zürich Switzerland

High density, low values

The project extends over two adjoining plots which have different owners: Credit Suisse Anlagestiftung, Zurich and Migros Pensionskasse MPK. For town planning and practical reasons the two clients have decided in favour of a complex covering both plots. The proximity to the city centre and its increasing densification provide an opportunity to emphasise the urban character here. The site accommodates four structures (buildings 1, 2, 3, 4) which, despite their different shapes, form an integrated whole thanks to their common orthogonal arrangement and reciprocal alignment.

Baumschlager Eberle | Connect Zürich Switzerland

© Roland Halbe

Their location, shape and height define the external and intermediary zones that connect all four buildings in variety of different ways. An (American) vertical space thus opens up between the high-rise and the first residential block, while the classical European point de vue comes into play with the cross building that forms the eastern end of the ensemble.

Baumschlager Eberle | Connect Zürich Switzerland

© Roland Halbe

However, it would not be a quarter designed by Baumschlager Eberle if the relationship between the buildings were not to incorporate a tapering or extension of the perspectives with almost Baroque-like momentum. The facades are different in all the buildings, although they do adhere to a classical set of shapes that derives its variety from the interplay between the open and the closed and between supports and weights. The outcome is an architectural style that has a great deal to do with memory. The Latin verb monere, to remember, leads inevitably to the noun monumentum.

Baumschlager Eberle | Connect Zürich Switzerland

© Roland Halbe

Baumschlager Eberle | Connect Zürich Switzerland

© Roland Halbe

The attitude towards the monumentality of the quarter on the European Bridge therefore reflects very clearly the collective memory as opposed to the personal memory of the observer. Moreover, the external envelopes are also useful. The urban density and the rear-ventilated facades are major factors in reducing energy consumption to the Minergy standard.

Gert Walden

Location: Zurich, Switzerland
Architect: Baumschlager Eberle
Client: Credit Suisse, Anlagestiftung Real, Estate Switzerland, Migros Pensionskasse
Project architect: Marc Fisler
Assistance: Stephan Strässle, Hongyan Kong, Christian Näff
General contractor: Senn BPM
Landscape architect: Sutter Gartendesign
Structural engineer: Jäger Partner
Building technology: Kalt + Halbeisen, Ingenieurbüro AG
Electrical consultant: Enerpeak Engineering AG
Site area: 17.500 m2
Area of building: 3.220 m²
Gross floor area: 35.460 m2
Net floor area: 27.135 m2
Building volume: 119.225 m³
Commencement of design: 2005
Commencement of work: 2008
Completion: 2010
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more