// arthitectural / Architecture / bauzeit architekten | Maison Gauthier – Furetta

bauzeit architekten | Maison Gauthier – Furetta

Architecture Bauzeit Architectes, Biel/Bienne. Maison ˆ Evilard

bauzeit architekten | Maison Gauthier - Furetta

The project is articulated basing on two really simple spatial typologies. The first one, a compacted and pure single-storied level, figures the dwelling which opens onto The Alps through huge window panels, thus focusing on a frame of beautiful views. Consequently, the glazing surfaces on the entire level, structure the façade in a generous way. The panoramic window panels, fold inside thus providing a special expression to the ensemble, also forming the terrace-covered area and protected from the sun. The difference of enclosure between North and South façades, become two plain and clear lectures, two faces: “behind” the street and “on the front” The Alps as a visual limit.

bauzeit architekten | Maison Gauthier - Furetta

© Yves André

 

bauzeit architekten | Maison Gauthier - Furetta

© Yves André

bauzeit architekten | Maison Gauthier - Furetta

© Yves André

The “courtyard” typology is placed by means of an open terrace bordering on one side with the volume of the dwelling, by means of a vertical wooden enclosure and by a “green wall”, which at the same time separate the dwelling from the street. Finally, the garage, which at the same time protects the dwelling from the winds crossing the “Jura” from the East. This permits a prolonged use of the terrace during a long term of the year.

bauzeit architekten | Maison Gauthier - Furetta

© Yves André

 

bauzeit architekten | Maison Gauthier - Furetta

© Yves André

The dwelling is buried on its North side down the steep ground. The volume of the lower ground floor retracts from the façade line in the first floor in three sides, what together with steep natural ground, produces an effect as if the dwelling was floating over the natural prairie.

bauzeit architekten | Maison Gauthier - Furetta

© Yves André

The interior is arranged in 4 individual rooms, including wet and comunal areas which are defined by means of the concept of open space (free). Both the garden and interior rooms with their glazing façades open onto the valley.

Location: Canton Bern, Switzerland
Architect: bauzeit architekten | Roberto Pascual, Peter Bergmann, Yves Baumann
Project name: Maison Gauthier – Furetta
Project and work coordination: Roberto Pascual
Work coordination and site supervision: Patrick Burkhalter
Photography: Yves André
Date of project execution: 2007
Date of works start: 18. September 2006
Date of works end: 01. August 2007
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more