// arthitectural / Architecture / Behnisch Architekten | Secondary School Ergolding

Behnisch Architekten | Secondary School Ergolding

Architecture Behnisch Architekten | Secondary School Ergolding

The heart of the new Ergolding Secondary School is a large open atrium that serves as an assembly hall, an interior meeting point, and a visual connection between the school’s various departments and functions. Through this central hub, students can easily and intuitively find their way from the classrooms on the upper levels down to the music area, the gymnasium, the cafeteria, and the recreation rooms that sit on the ground level.

Behnisch Architekten | Secondary School ErgoldingThe hallways that lead from the classrooms and workshops gradually open up and broaden to become ‘extensions of the classrooms’ themselves with individual and group working spaces. These provide the students, teachers and parents with informal meeting points for gathering, planning extracurricular activities, and exchanging information. These ‘learning landscapes’ essentially strengthen the pedagogical work within the new building.

Behnisch Architekten | Secondary School ErgoldingThe classrooms are setup for flexible and versatile layouts that are informed more by the needs of the students than by pure, lecture-based teaching. Different working methods, both noise-intensive collaborative group work and concentrated, individual desk work, are both fulfilled by decentralized ‘learning stations’ where alternative, interactive educational situations can develop.

Behnisch Architekten | Secondary School ErgoldingThe school accommodates 800 students with four classes per grade level and includes a cafeteria, a library, areas for assisted studying, and breakout rooms for play and relaxation. The two-field gymnasium is also available for use to external groups such as the adjacent school nearby, or to special clubs.

Behnisch Architekten | Secondary School ErgoldingThere is a Swedish proverb that says: “A child has three teachers: the teacher, the other children, and the (class)room.” The alignment of the various areas of the full-time school is informed entirely by the holistic pedagogic concept behind the Ergolding Secondary School. On the ground floor, the daycare links to the exterior through the schoolyard, and to the interior, to the music room, the arts room, and the computer labs. The third floor houses the natural sciences: Physics, Chemistry, and Biology. Following advice from educational consultants, the teachers’ prep space and workrooms have been placed between the individual lecture rooms and laboratories. For each of the three natural sciences, a flexible classroom has been planned that can be used both as large lecture space, or divided into smaller classrooms through a partition wall.

Behnisch Architekten | Secondary School ErgoldingAn individual climate and comfort concept has been developed for the school that accounts for the siting and orientation of the building. It was the goal to achieve visual, thermal and air quality with optimized energy consumption weighing up the investment costs and the costs of operation, with the use of regenerative resource and minimal input of technical appliances.

Behnisch Architekten | Secondary School ErgoldingThe most efficient system in terms of energy and economic resources is the combination of a heat pump and a gas-fueled boiler. To meet the base load demand for heating and cooling, the heat pump is used over the thermally-activated reinforced steel concrete slabs. The peak load demand is met by the gas-fueled boiler. A field of geothermal probes beneath the schoolyard obtains the energy for the heat pump and covers 85% of the building’s heating load.

Behnisch Architekten | Secondary School ErgoldingThe primary energy demand of 104,7 kWh/m²a undercuts the current Energy Saving Ordinance (EnEV 2009) by 37%. A hybrid air conditioning system works manually and automatically to ensure a continuous, high air quality throughout the day. To optimize natural daylight, the north facing classrooms use light directing systems that bring daylight in from the southern corridors to the north facing classrooms with 8 m depth. On most days throughout the school year, t he energy demand for artificial lighting can be reduced. On level 4, daylight domes replace the light directing system. The presence of natural daylight throughout the interior greatly impacts both to students’ and teachers’ comfort, attentiveness, and well-being. Throughout the whole building, both inside and outside, LED lighting is used and saves up to 70% of energy consumed compared to conventional lighting systems.

Behnisch Architekten | Secondary School ErgoldingThe new Ergolding Secondary School is a simple, technically optimized structure that establishes a warm, colorful and inviting interior for learning, one that reacts to and reinforces the qualities of the School’s pedagogical vision.

Location: Am Sporpark 84030 Ergolding, Germany
Architect: Behnisch Architekten | Architekturbüro Leinhäupl + Neuber
Project name: Secondary School Ergolding
Client: District of Landshut
Competition: VOF 2011, 1st prize
Planning and construction: 2011–2013
Gross: 135,000 sq.ft. (12.500 m²)
Volume: 1,940,000 cu.ft. (55,000 m³)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more