// arthitectural / Architecture / Belsize Architects | Hanover Terrace

Belsize Architects | Hanover Terrace

Architecture ht_01

This Nash terraced house is a Grade I listed building in Regent’s Park with the Crown Estate as freeholder. The brief required complete refurbishment to adapt the historic building to a modern lifestyle.

The Client’s specific requirement was for the creation of an environment where the family could live a full, but informal life. They were interested in incorporating within the design the latest technology available as far as “intelligent home” and other services were concerned.

The main rooms, at ground and first floors, were restored and the front and rear rooms connected together with large openings. A large two-storey glass extension was added to the rear of the building between the existing three-storey rear wing of the house and the next door house. The kitchen was formed on the ground floor within the rear wing and a large opening connected it to the new glass extension. The glass extension was designed so that the only visible material was glass, except for exposed steel beams between the two floors.

The double glazed door from the extension to the rear garden was designed without any steel structure. The floor within the glass extension was also of structural glass in order to allow for light transfer to the lower ground floor room of the main house.

As no original features remained the mews house was remodelled entirely. The first floor was designed as a large studio, an open plan kitchen and a bathroom clad in black slate. The ground floor of the mews consists of a large gym overlooking the garden, with two large glazed arched windows. The jacuzzi, with its shower and steam room to the rear, is separated from the gym by a glass panel. The roof above the gym is partially glazed, with a structural glass floor that becomes the terrace for the first floor.

Architect: Belsize Architects
Location: Regent’s Park, London, Uk
Date: 2004
Contract value: £ 1,050,000

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • Shonny Archaul

    this is great, i like it..

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more