// arthitectural / Architecture / Belsize Architects | Sheldon Avenue Residence

Belsize Architects | Sheldon Avenue Residence

Architecture sa_01

sa_02This new house is situated on a long plot, rather narrow in width, within the Heath Fringes Conservation Area in Highgate, London. The scheme marries the conflicting desire of the Client to maximize internal accommodation to include seven bedrooms, and that of the Planners who were adamant the new construction should not surpass the volume of its modest predecessor.

sa_03The project is contemporary in nature, yet respects its surrounding context by integrating existing forms. Rather than introducing an entirely new architectural type to the street, the house provides instead the interface between the surrounding influences and the new architectural themes. Based on the Client’s ambition to incorporate a central gathering area, the layout is a “U” shape, grouped around a glazed, triple-height ‘cascading’ atrium. This allows ample daylight into the heart of the house, alongside unimpeded visual connections from all floors to the rear garden and the golf course beyond. The circulation spaces are arranged around the edge of the atrium, with the exception of the primary staircase and ‘bridge’, which sit as steel-and-glass elements within the surrounding solid surfaces.

sa_05

sa_07The design is reminiscent of a series of cells arranged around a central court: the cells provide accommodation for retreat, contemplation, rest and sleep within small but comfortable spaces. The large atrium space is the central court: its circulation areas are places of encounter, and its lower levels are for gathering, eating and socializing. The overall form is articulated by a “stepped” arrangement in section to create a succession of tiered levels, culminating in a basement swimming pool. The pool partially extends into the garden with a glass wall opening onto an external sunken courtyard and, beyond, to the landscaped rear garden. This connection blurs the distinction between interior and exterior.

sa_08

sa_09

sa_10A large sheet of structural glass in the floor of the entrance area establishes a visual link with the swimming pool beneath. The views of the triple-height atrium unfolding from the entrance, together with the glass floor hinting at the water beneath, introduce the visitor to the simultaneous perception of the whole range of internal spaces.

Location: Highgate, London
Architect: Belsize Architects
Date: 2003
Contract value: £1,200,000

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more