// arthitectural / Architecture / Benjamin Garcia Saxe Architecture | Containers of Hope

Benjamin Garcia Saxe Architecture | Containers of Hope

Architecture Benjamin Garcia Saxe Architecture | Containers of Hope

Gabriela Calvo and Marco Peralta dreamed of living in their fantastic property 20 minutes outside of the city of San Jose, Costa Rica; where they could be with their horses and enjoy the natural landscape. They made the very bold choice of exploring with me the possibility of creating a very inexpensive house made out of disregarded shipping containers that allowed them to be dept free and live the life they always dreamed of.

It was important for me to provide them with the sunrise, the sunset, the spectacular views, and overall try and create a feeling of comfort and home. A roof between the two containers, made from the scrap pieces of metal taken to make the windows, not only creates an internal sensation of openness but also provides a cross ventilation which is surprisingly sufficient enough to never have to turn the air conditioning on.

The final cost of the house (40,000USD) is lower than the cost of social housing provided for the poor in Costa Rica. Perhaps this project begins to expose the importance of design as a tool to provide beauty and comfort with a very low budget in the 21st century, whilst using creativity to not only redefine a scrap material such a disused shipping container, but perhaps to even show that there are viable, low cost, passive alternatives of temperature control to adapt to a very intense tropical climate.

Already this proposal has began to spark a great deal of interest and could become one alternative to solve the issue of disposing of disregarded shipping containers in developing countries, as well as begin to solve the large gap which first time buyers encounter when purchasing a home.

Location: San Jose, Costa Rica
Architect: Benjamin Garcia Saxe Architecture
Building Type: Private Residence
Materials: 2 discarded shipping containers, industrial grade insulation, glass/aluminium doors and windows, wood flooring, and plasterboard partitions.
Construction: Self Built by Client (Marco Peralta and Gabriela Calvo)
Surface Area: 100 sqm
Date of Completion: March, 2011
Final Cost: 40,000 USD
Photographer: Andres Garcia Lachner

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

via v2com.biz

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more