// arthitectural / Architecture / Bercy Chen Studio | Annie House

Bercy Chen Studio | Annie House

Architecture Bercy Chen Studio | Annie House

The house is located in south Austin on a small infill lot. It was built for two families and therefore is split into two living areas. The house consists of two pavilions connected by a glass hallway.  The house is a certified city of austin green building project and scored 3 star out of the highest possible 5 star rating. Sustainable principles of design are incorporated throughout.

Bercy Chen Studio | Annie House

Bercy Chen Studio | Annie HouseEach pavilion contains a central core made of steel stud frame covered with 3/8” blue or red acrylic panels. These cores contain all the service areas of the house such as bathrooms, kitchens, utilities, and storage rooms to maximize efficiency. Concentrating most of the plumbing, heating & cooling and electrical systems avoids losing capacity through excessive turns. One pavilion contains two bedrooms and one bath while the other contains the rest of the program. Each volume is placed against the side setback of the property creating a central water garden in-between.

Bercy Chen Studio | Annie House

Bercy Chen Studio | Annie HouseThe reflecting pool becomes the focal point and all sides of the house open onto it. The walls against the sides of the property are closed, creating a courtyard layout. The two parts of the house are staggered to create a deck area in the front as well as a more private outdoor living area in the back, visually united by the translucent glass bridge. The house is constructed of a modular steel frame. The frame is infilled with prefab thermasteel panels to minimize construction on site waste.

Bercy Chen Studio | Annie House

Bercy Chen Studio | Annie HouseThe structural frame is exposed, showing the construction process and articulating the house’s facades. The repetitive modular method as well as the prefabrication allows for greater efficiency during construction. The 2nd floor in one of the pavilions is a viereendeel truss which acts like a bridge and minimizes the number of vertical structural supports in the 1st floor.

Bercy Chen Studio | Annie House

Bercy Chen Studio | Annie HouseThe flat roofs allow for terrace spaces which creates additional outdoor areas for plants and alfresco dining. The roof space is covered with a retractable awning made of shading tarp for nurseries and hardware from the nautical industry. The house is influenced by different regions and cultures. Both the use of the roof as an outdoor living space and the shading devices are derived from moorish architecture. The body of water and the spatial continuity between inside and outside was inspired by asian architecture. The structural transparency of the volumes and the minimalist aspect of the interior was derived from japanese pavilions.

Location: 306 west Annie street, Austin, Texas, USA
Architects: Bercy Chen Studio
Project name: Annie House
Program: 2 bedroom, 2 1/2 bath single family residence
Status: completed 2003
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more