// arthitectural / Architecture / bergmeisterwolf architekten | Hotel Pupp

bergmeisterwolf architekten | Hotel Pupp

Architecture bergmeisterwolf architekten | Hotel Pupp

bergmeisterwolf architekten | Hotel PuppPupp Suites, a competition for an important construction site in the city of Brixen – a new gate leading to the city. The aim was to close a building gap and set up 11 suites. It was our idea to interlock 3 structures so that a game with projections and set-offs is created. Because of the displacement different free areas come into existence and because of specific and precisely chosen openings within the 3 structures the interlocking is possible to be experienced in the interior.

bergmeisterwolf architekten | Hotel PuppIt was also a major idea to either just slightly or not to open the structure at all towards the city and its neighbourhood. In this way a building with free areas, gardens, inner courtyards was designed with an illumination from the top. A life in intimacy is created, not distracted by the busy outer life, but flooded by light from everywhere.

bergmeisterwolf architekten | Hotel Pupp

bergmeisterwolf architekten | Hotel PuppA withdrawal in the middle of the city, away from the hustle and bustle, is made possible. From the outside the tripartite interlocked structure is supplied with a special plaster (in German called “Besenputz”), like the residences close to the city, but is pushed to the fore with the colour pure white. The building comes to life with its cantilevers, with its shadow play in the façade. In the interior the colour white runs through, but this time coarse-grained, tough, cave-like, and can be found in the illuminated spaces and paths as well as in the rooms.

bergmeisterwolf architekten | Hotel Pupp

bergmeisterwolf architekten | Hotel PuppIn the basement you find the subterranean garage and the far stretched breakfast room, which ends in an inner courtyard. The daylight floods the interior, you never get the feeling of being in the basement. Also here prevails a conclusive plan: from the rough white plaster towards a colourful warm textile. As a whole you see a modern, powerful, assertive structure at the entrance to the city. We also believe that by choosing these materials a certain atmosphere of the past is perceptible, a mix between traditional hotel culture and contemporary entrance. Being inside you feel the intimate light and the reserved transparency everywhere. Pupp Suites, a small hotel, a closure of the empty site, a gate to the city.

bergmeisterwolf architekten | Hotel Pupp

bergmeisterwolf architekten | Hotel Pupp

bergmeisterwolf architekten | Hotel PuppSustainability

The energetical strategy developed for the hotel permits saving great amounts of electrical energy and water, and reduces associated CO2-emissions. Cooling and heating are adapted to the temperature prescribed by the municipality of Brixen: for an external temperature of –15,5°C the interiors should reach a temperature of 20°C. The heating supply comes from the district heating network of the city. A pump for every heating circuit adapts automatically the supply at the external temperature. Underfloor heating in every area (room and corridor) of the hotel permits spare energy and also with a sensor it is possible to change independently the temperature. The same underfloor system permits the cooling of the hotel during the summer. Plenty natural light reaches every space thanks to the patios, reducing at the minimum the needs of artificial light.

Location: Altenmarktgasse 36, 39042 Brixen, Italy
Architects: bergmeisterwolf architekten | Gerd Bergmeister, Michaela Wolf, Christian Schwienbacher
Project team: Roland Decarli, Jürgen Prosch, Regina Steinmann
Art design: Esther Stocker
Project name: Hotel Pupp
Owner: Cafe Konditorei Pupp OHG from Christian and Martin Pupp
Typology: new building
Cubage: 4.020,4 m³
Competition: 2009 – 2010
Design: 2010
Construction: 2010-2011
Structural engineering: Luca Bragagna
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more