// arthitectural / Architecture / bergmeisterwolf architekten | In the rock, fire brigade Magreid

bergmeisterwolf architekten | In the rock, fire brigade Magreid

Architecture bergmeisterwolf architekten | In the rock, fire brigade Magreid

bergmeisterwolf architekten | In the rock, fire brigade MagreidThe town of Magreid, embedded between the wineyards and orchards and leaning on the slopes of the Mendel mountain chain, is located on the Southern Tyrol Wine Route (magreid an der südtiroler Weinstrasse / magré sulla strada ddel vino). Not only is the location attractive, but the unique urban structure is enchating. You can still notice the medieval roots and the Reinassance is present everywhere; however, the town gladly accepts modernity.

bergmeisterwolf architekten | In the rock, fire brigade Magreid

© Jürgen Eheim

Due to its small economic structures, the town was probably spared more extensive contruction transgression, like some tourist resorts or business zones. Also, thanks to considerate urban construction policies, which stimulated new architecture of a high quality, the town now has its place in the recent history of the South Tyrol region. A significant leitmotif is the integration of new into old structures. A team of architects, bergmeisterwolf, (gerd bergmeister and Michaela wolf) adapted the cellar valuts underneath the City Hall to show that great gestures are not necessary for a dialogue with the existing to be achieved successfully.

bergmeisterwolf architekten | In the rock, fire brigade Magreid

© Günter Richard Wett

Another project, realized in magreid by these architects from brixen, was also an underground construction. Caverns in the shape of cellar vaults and tunnel portals are well-known construction elements in this hilly and vineyard region. The selected solution not to use (expensive) cultivated areas as construction sites for the new fire station, but to locate it inside a hill, turned out to be, despite technical difficulties, economically the most beneficial. Three ditches ten metres wide and 6.5 meters high were cut in the bedrock using the new Austrian method NÖT / new Austrian tunnelling method NATM, and connected with a lateral trench of smaller dimension.  This is where the entire space volume is situated.

bergmeisterwolf architekten | In the rock, fire brigade Magreid

© Jürgen Eheim

Nevertheless, the fire station is not invisible, but quite imposing. Appropriately slanted and curved in relation to the hill´s slope, the reinforced concrete plate, framing the entraces to the three ditches, is a characteristic architectural element that makes this fire station visible from a far and at the sametime serves as protection for the slope. A special treatment of the plate surface softens the technoid roughness and establishes a relationship with the content: beech charcoal powder was applied by high pressure to the freshly plastered walls. The powder was specially manufacted in a restoration workshop and adds velvety texture and burned wood colour tone to the walls. Two vehicle halls are open to the outside through glass gates framed by a steel construction.

bergmeisterwolf architekten | In the rock, fire brigade Magreid

© Jürgen Eheim

bergmeisterwolf architekten | In the rock, fire brigade Magreid

© Günter Richard Wett

Offices are located on two floors of the third ditch protruding from the hill through the concrete plate like a two storey glass cube. In this way, a lot of daylight reaches the inside of the hill and adds to the good interior atmosphere . Strategically speacking, the position of the command centre on the ground floor of the cube is favourable. A lecture hall over the centre connects the cavern with the glass cube and offers a panoramic view of the sorroundings. The hill’s interior may also be a haptic experience, namely, there is no inner shell, but the rock surface was treated only with the with insulation mortar. The interior elements were mainly done in stainless steel, glass and wood.

bergmeisterwolf architekten | In the rock, fire brigade Magreid

© Jürgen Eheim

bergmeisterwolf architekten | In the rock, fire brigade Magreid

© Günter Richard Wett

The precise finish of those details supports the impression of a high quality ambience, which is rare in building of that sort, but they still leave the main role to the hill because of their formal reduction. There are red coloured accents on some elements, such as locker rooms and, naturally, the fire engines. The vehicle halls are not heated , but use the heat sink of the rock. Only the offices and other staff premises are thermo insulated and heated. This building is an example of the conservation of resources, energy and land, as well as of a sensible attitude to the landscape. The bergmeisterwolf architects have always cared about integrating art into their architecture. In the case of this rather pragmatic communal construction task, this was achieved with two works by young local artist Christian Kaufmann, which enance the status of the magreid fire station as a constructional and cultural statement

Text from oris

Location: Johann Steck Strasse 34, 39040 Margreid, Italy
Architect: bergmeisterwolf architekten
Project name: In the rock, fire brigade Magreid
Client: Gemeinde Margreid an der Weinstraße
Planning of structural framework: Werner Hunglinger
Art on the construction: Christian Kaufmann
Photos: Günter Richard Wett, Jürgen Eheim, Ullrich Egger
Construction: 2009 – 2010
Gross floor space: 690 m²
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more