// arthitectural / Interiors / Beriot, Bernardini Arquitectos | Apartment in Duque de Alba

Beriot, Bernardini Arquitectos | Apartment in Duque de Alba

Interiors Beriot, Bernardini Arquitectos | Apartment in Duque de Alba

The Project transforms a small, 28sq-m office in the historic centre of Madrid into a private apartment. The basic aim of the project was to provide, despite the small surface available, all the necessary elements for a comfortable everyday use, avoiding shared-use solutions such as convertible bed-sofas, usual in these projects but fastidious due to their necessary daily transformation.

Beriot, Bernardini Arquitectos | Apartment in Duque de Alba

© Yen Chen

Beriot, Bernardini Arquitectos | Apartment in Duque de Alba

© Yen Chen

The solution takes advantage of the generous (3,5m) ceiling height available, insufficient however for standard mezzanines, through a system of split levels, each offering 2m or 1,5m according to the needs. Thus, bathroom, kitchen corner and access, 2m high, free over them a sleeping space of 1,5m; beside it, a 2m-high dressing space stands above a storage space including a sliding cupboard.

Beriot, Bernardini Arquitectos | Apartment in Duque de Alba

© Yen Chen

The project adds an extra 8.5sq-m which, although only 1.5m in height, allow for an apartment that, although only 28sq-m, boasts a generous living-room, bathroom, kitchen, independent sleeping area with dressing space, and plenty of storage space. The simultaneous view of the “windows” into the different spaces (sleeping area, dressing, kitchen, entrance) gives depth and richness to the space, as if with large landscape paintings.

Beriot, Bernardini Arquitectos | Apartment in Duque de Alba

© Yen Chen

The entire operation is carried out with a single compact element conceived as a piece of furniture, entirely built in a carpenter shop in plywood for a small price and installed in a minimum lapse of time.

Location: Madrid, Spain
Architects: Beriot, Bernardini Arquitectos
Year: 2003
Surface: 28 m2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more