// arthitectural / Interiors / Beriot, Bernardini Arquitectos | Conde romanones

Beriot, Bernardini Arquitectos | Conde romanones

Interiors Beriot, Bernardini Arquitectos | Conde romanones

Beriot, Bernardini Arquitectos | Conde romanonesThe project handles the conversion of a 1923 industrial shed in an inner court in Madrid’s historic centre into loft apartments. The main features of the space, greatly altered in a conversion, where its powerful steel trusses and the great glass skylight crowning its centre.

Beriot, Bernardini Arquitectos | Conde romanones

© Pesqueira

Beriot, Bernardini Arquitectos | Conde romanones

© Pesqueira

Beriot, Bernardini Arquitectos | Conde romanones

© Pesqueira

The project establishes two basic operations: demolition of two rows of floor slabs and opening of continuous skylights above to illuminate the lower areas of the space; and demolition of a construction wing obstructing the view towards the exuberant garden of Viana Palace, allowing for three terraces perched above it.

Beriot, Bernardini Arquitectos | Conde romanones

© Yen Chen

 

Beriot, Bernardini Arquitectos | Conde romanones

© Yen Chen

Beriot, Bernardini Arquitectos | Conde romanones

© Yen Chen

A loft is placed under the great skylight, between the two great trusses, as a great single space wide open to its terrace and the garden beyond. A mezzanine level is built right under the skylight. The remaining lofts, of varying sizes and configurations, are articulated around a main doubleheight vertical space culminating in a complete skylight, like a covered patio. The lofts at the back open through terraces to the beautiful “secret” garden behind, affording a unique landscape in Madrid.

Beriot, Bernardini Arquitectos | Conde romanones

© Yen Chen

 

Beriot, Bernardini Arquitectos | Conde romanones

© Yen Chen

The careful connection of the different levels creates a spiral movement marked by light from the basement, lit by a generous patio, through the central vertical space and side wing culminating in the terrace open both to the garden and the central space. In the disposition of all the lofts we searched for fluidity through differentiated spaces, facilitating their adaptation to whatever use might be made of them.

Location: Madrid, Spain
ArchitectsBeriot, Bernardini Arquitectos
Year: 2005
Surface area: 822m2
Photos: Estado Incial y Obra, Pesqueira, Yen Chen
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more