// arthitectural / Architecture / BGP Arquitectura | Tenoch House

BGP Arquitectura | Tenoch House

Architecture © Edgar Gonzáalez
© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

The project is an extension to the existing house, this element linking conceptually by a glass element, with two new volumes, the rooms and private areas.

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

The project respects the existing front of the house, with his own appearance, to integrate the program creates two volumes of irregular floor playing with the topography as much as possible to avoid the need to dig, these volumes have vertical walls coated quarry material for dialogue with the existing house but giving it a much more modern application, the application of vertical slabs that create a rhythm and fold creating an interesting play of shadows.

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

The facade at street level is finished steel sheets that serve as rusty doors in the parking area and as a coating on the entire front wall, excluding the main entrance arch and continuing after that. Everyone respected volumes posed regulations do not constructible distances in front and the boundary, similarly respected radius 4.5 meters distance from existing trees to ensure they are not damaged during the construction process.

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

Current construction using the existing walls and interior finishes are renewed, but keeps the current state of the facade facing the street. In the rear, the volume intersects diagonally to make way for the circulation of the project.

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

© Edgar Gonzáalez

Location: Lerma, Estado de México
Architect: Bernardo Gómez-Pimienta [BGP Arquitectura]
Project Team: Luis Enrique Mendoza, Edgar González
Landscape architects: Entorno, Taller de paisaje
Design Year: 2011-12
Construction Year: 2012-13
Floor Area: 2200 m2
Build Area: Casa existente 350 m2
Existing house: 350 m2
New project: 600 m2
Constructor: Arq. Carlos Franco
Structure: Izquierdo Ingenieros
Mechanicals/HVAC: DIIN Ingenieros
Photographer: Edgar Gonzáalez
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more