// arthitectural / Architecture / bgstudio | Pasarela del Postiguet

bgstudio | Pasarela del Postiguet

Architecture bgstudio | Pasarela del Postiguet

Alicante is a city that grew overlooking the Mediterranean Sea.

“Pasarela del Postiguet” is an essential element that connects its urban center with the sea, spanning the Juan Bautista Lafora avenue which, with its intense traffic, presents a true visual and physical barrier between the beach promenade and the city. In this way Pasarela becomes an important link in the life of people of Alicante.

 

Our intervention consists in adaptation of a 20 year old structure, on one side making it more appropriate to present technical and functional requirements, and on other side redefining its aesthetic language into a symbol of the values that city of Alicante aspires to transmit: elegance and modernity.

 

Sculptural form of the new Pasarela del Postiguet was inspired by lightness of fresh mediterranean breeze, smoothness of the spiraling movement with which Pasarela descends from the hillside to the beach, and the dramatic forces that drive sailing boats at the horizon.

The existing metal structure was first completely restored and protected and then wrapped into a new, continuously curving, skin which changes its section along the entire length of the pasarela.

The skin consists of modules of plastic reinforced with resin and glass fiber ( FRP ). This material not only creates an astounding play of lights and reflection, but also has numerous advantages for this type of application, including very low weight, easy installation and its good resistance to mechanical impact and corrosion.

Linear LED lighting is laid along the interior face of the modules which endows this sculptural object with a unique and dynamic identity.

Location: Avenida Juan Bautista Lafora, Alicante, Spain
Architects: bgstudio | Susana Iñarra, Marin Marinovic
Project Team: Alex Ayala, Nenad Katic, Mónica Espí, Juan Moreno
Contractor: Ecisa Construcciones SA
Composites factory: Talleres Xuquer SL
Client: Ayuntamiento de Alicante / City Council of Alicante
Project year: 2010
Photographer: Javier Guijarro Tortosa

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more